Farlig god økonomi?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge går så godt at ekspertene skjelver, leser vi etter at Statistisk sentralbyrå torsdag la fram sine prognoser for den økonomiske utviklingen. Byrået spår fortsatt rekordlav rente, inntektsvekst, vekst i forbruket og nedgang i arbeidsledigheten. Hvorfor skjelver så ekspertene? Billige lån betyr større lån og dermed større økonomisk sårbarhet. Prognosens rentehorisont strekker seg bare til 2008, mens varigheten på de lån som tas opp i dag, er atskillig lengre. Kommer vi da i en situasjon hvor boligprisene faller, kan vi få en ond spiral som fører mange i gjeldsfella.

Aller helst burde myndighetene ha lagt inn bremser i økonomien, slik at de sterke impulsene ikke skaper bobler som kan sprekke. SSB mener regjeringens varslede skattelette nå er feil medisin. Det vil stimulere oppgangen i form av høyt forbruk, og kanskje få opp prisstigningen, som igjen kan gi renteoppgang og styrket kronekurs, som igjen svekker konkurranseevnen. Dermed vil industrien igjen bli skadelidende, slik vi opplevde for to år siden, da 18 000 industriarbeidsplasser ble borte. Dagens Næringsliv brukte hele førstesida i går på å fortelle oss at rekordlav rente, internasjonal oppgang, vekst i oljeinvesteringene og skattelette er en farlig cocktail. Den gir en veksttakt som kan slå beina under industrien.

Men det er ingen grunn til å tro at finansminister Per-Kristian Foss vil dempe veksten. Han vil verken sløyfe den bebudede skatteletten, øke eiendomsskatten eller kutte i rentefradraget. Spesielt ikke i et budsjett som skal gjelde i et valgår. Tvert imot vil han at vi skal vasse i velstand neste høst og si at det er resultat av regjeringens økonomiske politikk.

Først etter valget, kanskje langt inn i neste regjeringsperiode, kommer bakrusen. Da vil vi anklage politikerne for å ha båret inn mer øl på bordet istedenfor å stanse festen. Men da er det for seint. Derfor er det viktig å huske på at det er vi, og ikke politikere og økonomer, som står ansvarlige for våre lån. Og at det alltid er surt å betale gammel moro med månedlige avdrag.