Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlig høy radioaktivitet

Det er målt farlig høye verdier av radioaktivitet i fisk og grønnsaker nær det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi nordøst i Japan.

FARLIG: Det er målt farlig høye verdier av radioaktivitet i fisk og grønnsaker nær det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi nordøst i Japan. Foto: Kim Kyung-Hoon/AP/Scanpix
FARLIG: Det er målt farlig høye verdier av radioaktivitet i fisk og grønnsaker nær det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi nordøst i Japan. Foto: Kim Kyung-Hoon/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målinger utført av japanske myndigheter viste 2.600 til 3.200 becquerel per kilo i fisk som ble fanget utenfor Iwaki sør for kraftverket. Det er fem til seks ganger over faregrensen, melder fjernsynsstasjonen NHK.

Det er også funnet 960 becquerel i spinat høstet i landsbyen Otama, nesten dobbelt så mye som faregrensen fastsatt av myndighetene.

Japanske myndigheter har nå forbudt omsetning av enkelte typer fisk og grønnsaker fra området.

Radioaktivt vann Tokyo Electric Power (TEPCO), som eier det ulykkesrammede atomkraftverket i Fukushima, begynner i juni arbeidet med å rense store mengder radioaktivt vann i atomkraftverket.

Det radioaktive vannet har hindret arbeiderne fra å gjenopprette kjøleanlegget i kraftverket.

Ifølge TEPCO er det funnet 87.500 tonn radioaktivt vann i kjellerne under turbinbygningene, samt i grøfter rundt kraftverket.

I tillegg til dette anslår eierne at det lekker ut 500 tonn radioaktivt vann daglig fra reaktorene, som et resultat av at det pøses på store mengder vann for å holde dem nedkjølte.

Gjenvinningsanlegg Håpet er at det i løpet av mai skal la seg gjøre å installere et gjenvinningsanlegg for det radioaktive kjølevannet i løpet av mai.

Anlegget skal konstrueres av japanske Hitachi og amerikanske General Electric og skal etter planen behandle 1.200 tonn vann daglig.

Ulykken ved Fukushima Daiichi da et jordskjelv med en styrke på 9,0 rammet området utenfor det nordøstlige Japan 11. mars i år. Jordskjelvet forårsaket en ødeleggende tsunamibølge, som gjorde store skader på kjøleanlegget til atomkraftverket som ligger helt i strandkanten.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media