Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlig Israel-bombing i Syria

Uansett hvilke mål Israel har bombet i Syria, kan dette føre til en kraftig opptrapping av situasjonen i området.

MYSTISK ANGREP: En israelsk soldat vokter et veikryss ved Bental-fjellet på Golanhøyden i dag. Mens Iran raser over det som skal ha vært et israelsk luftangrep mot en industrikompleks, hevder andre at det skal ha vært et angrep mot en konvoi med luftvernsraketter til Hizbollah. Foto:AFP PHOTO / JACK GUEZ / NTB-Scanpix
MYSTISK ANGREP: En israelsk soldat vokter et veikryss ved Bental-fjellet på Golanhøyden i dag. Mens Iran raser over det som skal ha vært et israelsk luftangrep mot en industrikompleks, hevder andre at det skal ha vært et angrep mot en konvoi med luftvernsraketter til Hizbollah. Foto:AFP PHOTO / JACK GUEZ / NTB-Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Israelerne bombet et militært forskningsannlegg ved Jamraya nordvest for Damaskus, sier rasende syriske myndigher.
-Bombemålet var en konvoi med lastebiler som fraktet et russisk lufvernsystem til Hizbollah i Libanon, sier vestlige kilder.

Uklart hvor Det er også motstridende opplysninger om hvor langt inne på syrisk territorium de israelske flyene var. Avisa The New York Times skriver at våpenkonvoien ble angrepet utenfor Damaskus, mens tv-stasjonen Al Jazeera og andre medier opplyser at det skjedde i nærheten av grensa til Libanon.

Den israelske aksjonen foregikk natt til i går. Detaljer ble imidlertid først kjent i natt og i løpet av dagen. Men det er altså stor uvisshet om hva som har forgeått.

-Forskningsanlegg
Den syriske versjonen går ut på at israelerne fløy over de okkuperte Golan-høydene og dermed rett inn i syrisk luftområde.

Syriske myndigheter har ikke angitt nærmere hva det militære forskningsannlegget driver med, men hvis denne vesjonen er riktig, har israelerne trolig mistanke om at Assad-regimet lagrer kjemiske våpen eller produserer slike der.

Ifølge syrerne ble bare en nabobygning truffet, der to arbeidere ble drept.
Det syriske arsenalet av kjemiske våpen har skapt stor frykt i Israel, og landets myndigheter frykter at president Bashar Assad kan bruke disse våpnene i desperasjon, både mot sine egne og mot israelerne, i en situasjon der hans dager som president synes å være talte. Et tegn på at frykten i Israel er stor, er at tusenvis av israelere de siste dagene har vært og hentet gassmasker som alltid er tilgjengelige landet over.

-Våpenkonvoi Ifølge versjon nummer to dreier altså den israelske aksjonen seg om konvensjonelle våpen og ikke kjemiske. Libanesiske myndigher har meldt at tolv israselske fly krenket libanesisk luftterritorium tre ganger, fra tirsdag ettermiddag til onsdag morgen. Libaneserne nevnte ikke om noe angrep. Det er heller ikke uvanlig at israelske fly er over libanesisk luftterritorium for å overvåke og advare Hizbollah, stikk i strid med internasjonal lov.

Hvis meldingene om våpenkonvoien er riktig, passer den libanesiske versjonen godt inn. Ifølge kilder, ikke minst amerikanske, som internasjonale medier har snakket med, dreier det som om det russiske luftvernsystemet SA-17. En enhet er utstyrt med fire bakke-til-luft-raketter og har eget radarsystem.

Nytt våpen Hizbollah, som er utstyrt med raketter som kan nå mål over store deler av Israel, har aldri hatt luftvernsystem. Skulle de få det nå, vil det være svært bekymringssfullt for isralerne som da ikke kan fortsette sine overvåkingsoperasjoner med fly over libanesisk territorium som de gjør i dag.

Israel har i flere år advart Hizbollah om konsekvensene dersom den sjiamuslimske organisasjonen skaffer seg luftvern.
Russland fordømte i harde ordelag den israelske aksjonen i går, og den vil uansett føre til større politisk spenning i Midtøsten. Men spørsmålet er om det skjer noe militært.

Hevnaksjon? President Assad er neppe interessert i noen gjengjeldelsesaksjon. På grunn av borgerkrigen i landet har han nok å stri med fra før. Men spørsmålet er hva Hizbollah gjør.

Hizbollah-militsen kan sende nye raketter mot Israel, men det vil ganske så sikkert føre til israelske motaksjoner og kanskje til en ny krig mellom de to partene. Men de sjiamuslimske islamistene kan også hevne seg ved å angripe israelerne indirekte. Etter terroraksjonen mot israelske turister i Bulgaria i juli i fjor, der fem israelere og en bussjåfør ble drept, ble Hizbollah av mange beskyldt for å ha stått bak.

Uansett driver statsminister Benjamin Netanyahu et høyt spill. Men i et land der sikkerhet betyr alt, og myndighetene og avisene er flinke til å drive skremselspropaganda, er aksjonen mot Syria ikke overraskende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!