Farlig komiker

I Norge risikerer standupkomikere slapp applaus. I Burma får de 45 år i fengsel, skriver Andreas Wiese.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens det i Norge gikk en debatt om mangelen på politisk stand up komedie, ble det holdt en rettssak i Burma. Der ble fikk den burmesiske komikeren Zarganar en kritisk vurdering av sitt arbeid. Han ble dømt til 45 år i fengsel av juntaens håndlangere i rettsapparatet. Det er ikke første gang, han har blitt fengslet og torturert tre ganger tidligere, men gitt straffens lengde kan det bli Zarganars siste dom. Når 45 år er ferdig sonet, vil han være 92 år gammel.

Det er ikke helt klart nøyaktig hva Zarganar er dømt for, men juntaen kaller det brudd på den offentlige orden. Den provokasjonen som er så vanskelig å få til i Norge, er ualminnelig lett å få til i Burma. Sannsynligvis fengsles han nå for å få ryddet ham unna i god tid før generalenes eget liksomvalg i Burma i 2010.

Zarganar ble arrestert første gang i 1988, og gikk de neste åra inn og ut av fengsler. I 1994 ble han forbudt å opptre, men ble ikke nektet å produsere og delta i videoproduksjoner. Hans vitser og historier ble spredd på folkemunne. Men for to år siden, i september 2006, fikk han et varig forbud mot å opptre offentlig eller å delta i noen som helst form for underholdning. Det ble også forbudt å omtale ham på noen som helst måte i burmesiske medier. Zarganar skulle være en ikke-person. Da fikk han brakt sin kone og ta barn i sikkerhet til USA, der de nå oppholder seg. Før han fortsatte jobben.

Etter at han ikke lenger fikk lov til å være morsom, arrangerte Zarganar i stedet nødhjelp til syklonofre. Han ga et intervju der han kritiserte myndighetens innsats, og skal også ha gjort narr av en artikkel i en statsdrevet avis. Kort etter ble han arrestert, denne gangen for godt.

Zarganar betyr tannlegetang på burmesisk, og er kunstnernavnet han tok da han som tannlegestudent begynte å opptre som komiker. Tannlege ble han aldri, men han ble en av Burmas mest populære og frittalende komikere. Han er 47 år, bare ett år eldre enn juntaregimet som har styrt Burma uavbrutt siden 1962. Zarganars humor er ikke lett å oversette fra burmesisk, han bruker en rekke ordspill og dobbeltbetydninger til å erte myndighetene. En vits som er oversatt er om den gangen Zarganar leste i avisen at en mann i Burma hadde dødd av elektrisk støt etter å ha rørt et støpsel. Da visste Zarganar at alt som sto i avisa måtte være løgn, for strømnettet i Burma virker da aldri så lenge om gangen at noen kan dø av støtet.

De som har snakket med Zarganar før siste arrestasjon, forteller om en blid og rolig mann som fortsatte sitt arbeid uten redsel for konsekvensene. BBC-korrespondent Andrew Harding har beskrevet sine møter med Zarganar, og kan fortelle at mannens egen store favoritt er engelske Benny Hill. Zarganar hadde Benny Hills samlede verker hjemme. Det er svart underholdning i å forestille seg den politimannen som nå ser gjennom hver eneste sketsj på tapene, på jakt etter farlig materiale. En historie om Zarganar forteller om en gang han ble kalt inn til general Tan Shwe i juntaen for å svare for seg. Da skal han ha nappet generalens briller av hans nese, satt dem på sin egen og imitert generalen. Den gangen begynte generalen å le, men slikt krever et visst mot. Og nå har generalene vendt tommelen endelig ned.

Det finnes mye godt komikermateriale i et land der selve hovedstaden er fullstendig hemmeligstemplet, og der lederen av juntaen er så overtroisk at han endrer seddelverdien fra 50 og 100 til 45 og 90 fordi 9-tallet er hans lykketall. Men Burma er et av verdens mest brutale regimer. Det er ingen grunn til å tro at Zarganar har det behagelig i den avsidesliggende del av det burmesiske Gulag han nå er ført til. Under tidligere fengselsopphold skrev han nye vitser og sanger i støvet på gulvet med en kjepp, før han pugget dem utenat. Han skal lide av høyt blodtrykk og magesår. Man får jo lett nerver som komiker. Vil norske komikere kompensere for mangel på politisk snert, kan de jo sende et bidrag fra julebord-inntektene til Zarganars familie eller støttespillere, en sånn helt uironisk sjekk.

Mens jeg skriver denne artikkelen, oppdager jeg at de burmesiske generalene har sørget for sin egen punchline. I en ekstra rettssak har regimet dømt ham til ytterligere 14 år i fengsel. Samt seks måneder for brudd på loven om videogrammer. Den lave straffen for bruddet på videoloven blir framholdt som et eksempel på mildhet.