Farlig liberalisering

Vi må få på plass et regelverk som hindrer at det gambles med felleskapets penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Terra-skandalen har rystet hele kommune-Norge. Et vesentlig forhold i denne saken er lite berørt. Et liberalisert lovverk og forskrifter knyttet til kommunens finansforvaltning er preget av skjønnsmessige formuleringer og vurderinger. Det åpner for den typen finansakrobatikk Terra-skandalen har avdekket.

I 2001 kom forskrift om kommuners finansforvaltning. Kommunaldepartementets opprinnelig forslag til forskrift var restriktivt, mens både Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), Sparebankforeningen og Kommunenes Sentralforbund (KS) talte sterkt for en mer liberal forskrift – og sånn ble det. I høringsuttalelsene fra Sparebankforeningen og FNH fremmes betydelige motforestillinger knyttet til de detaljerte forbudsbestemmelsene som var foreslått. De mener det bør være kommunestyrets ansvar å trekke opp detaljerte retningslinjer for finansforvaltningen. Dette ble også slått fast både i forskrift og i Kommuneloven. Dette har i ettertid lagt grunnlag for store oppdragsmuligheter for finansnæringen – både med anbefalinger av alle typer investeringer, samt kvalitetssikring av kommunenes egne finansreglementer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer