Farlig lut - ikke drikk fra springen

Og det er ikke lutefisken som skaper trøbbel i Hedmark. Kommunens folk gikk fra dør til dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helsealarmen gikk etter varsel om ”rart” drikkevann i kranene. Ledelsen i Våler kommune i Hedmark sjekket årsaken, og gikk til det drastiske skrittet å sette i verk en dør til dør-aksjon i ettermiddag til alle innbyggerne med kommunalt drikkevann. Og det er det fleste.

Brannvesenet ringte eller banket på døra til de vel 1 000 abonnementene med klar beskjed:

- Ikke drikk fra springen før ny beskjed kommer. Det er farlig høyt innhold av lut i vannet.

Det mest dagligdagse navnet på lut er kaustisk soda.

Og spesialrådgiver Asgeir Rustad ved rådmannskontoret i kommunen bedyrer at det ikke er en heftig lutefiskhelg som har skapt helsefare.

Vannet ble glatt

- Det må være en teknisk svikt med utstyret som tilsetter lut i drikkevannet fra Våler vannverk. Det startet med at vi fikk noen bekymrede telefoner lørdag fra innbyggere som merket at springvannet ble glatt på hendene. Det kunne ligne på såpe. Vi satte i gang målinger, som straks viste for høye konsentrasjoner av lut, sier Rustad til Dagbladet.no

Ingen må drikke vannet før kommunen gir beskjed om faren over på sine hjemmesider. Det kan skje i kveld.

Farlig lut - ikke drikk fra springen

Munn og svelg

- For mye lut kan gi irritasjon og svie i munn og svelg. Legevakta i kommunen har ikke hatt kontakt med folk som har hatt slike problemer, sier Rustad.

I ettermiddagens dør til dør-aksjon frarådet også kommunens folk at voksne med følsom hud og barn holder seg unna dusjen til vannet er i orden igjen.

Det er ikke farlig å koke poteter eller egg.

Slik forklarer spesialrådgiver Rustad kommunens bruk av lut i drikkevannet:

- Vi pumper drikkevannet opp fra grunnen, og dermed er det ofte så surt at vi må sette til lut for at kraner og metalldeler i ledningsnettet ikke skal etse opp. En måling sist torsdag viste at ph-verdien var nede i 6,3. derfor begynte vi å lute. Det skjer manuelt etter hver måling, men nå virker det utstyret har pumpet ut mer lut enn våre folk har bedt om, sier Rustad.

Siden lørdag

Han tror lutingen kom ut av kontroll først lørdag, selv om den startet torsdag.

 IKKE DRIKK:  Brannvesenet i Våler i Hedmark har i dag gjennomført en dør til dør-aksjon i hele kommunen for å advare folk mot å drikke vann fra springen. Voksne med ømfiendtlig hud og barn bør helelr ikke dusje før konsentrasjonen av lut er nornal igjen. Illustrasjonsfoto: SCANPIX.
IKKE DRIKK: Brannvesenet i Våler i Hedmark har i dag gjennomført en dør til dør-aksjon i hele kommunen for å advare folk mot å drikke vann fra springen. Voksne med ømfiendtlig hud og barn bør helelr ikke dusje før konsentrasjonen av lut er nornal igjen. Illustrasjonsfoto: SCANPIX. Vis mer

I kveld holder kommunens folk på med å tomme ledningsnettet for det helsefarlige vannet.

- Når vi gir klarsignal til at vannet kan brukes igjen, før innbyggerne først tappe ut noen liter fra egne kraner, sier eksperten.

Drikkevannet i Våler var ennå ikke friskmeldt klokka 23 søndag.