Farlig maktspill

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er stor uenighet i den amerikanske regjeringen om USA skal gå til krig mot Irak og Saddam Hussein. Haukene i forsvarsdepartementet, applaudert av visepresident Dick Cheney, er svært så bombekåte. I utenriksdepartementet sitter den sindige Colin Powell, som åpenbart ikke har samme mening som forsvarsminister Donald Rumsfeld og hans sverdsvingende viseforsvarsminister Paul D. Wolfowitch. Og president George W. Bush har den seinere tida forsøkt å tone ned krigsvarslene som en hel verden ikke bare engster seg for: Verdensopinionen er imot en krig mot Irak.
  • Tirsdag hadde Colin Powell et møte med tidligere utenriksminister Henry Kissinger, som deler Powells skepsis mot en krig man ikke aner konsekvensene av. Kissinger er for å fjerne Saddam Hussein, men liker ikke presidentens og haukenes retorikk, som allerede har skjøvet allierte land bort, gjort Midtøsten mer ustabil og skadet amerikanske interesser rundt om i verden. Powell vil at Kissinger skal hjelpe ham til å få resten av regjeringen til å se Irak og Midtøsten i sammenheng. På Capitol Hill har sterke republikanske røster mot krigen økt.
  • Den tidligere sikkerhetsrådgiveren til Bush senior, Brent Scowcroft, har gjort livet enda vanskeligere for Bush junior. Mannen som samlet en bred internasjonal koalisjon mot Irak før Golfkrigen, advarer nå sterkt mot en Irak-krig. Et angrep på Irak nå kan ødelegge den globale krigen mot terror USA er i gang med, mener han. Scowcroft er regnet som familiemedlem i Bush-klanen, og kritikken hans svir nok. Særlig fordi Bush junior har en sikkerhetsrådgiver som heter Condoleezza Rice og som ivrer for en Irak-krig.
  • Nå håper Powell at han kan bruke Kissinger til å roe krigsgemyttene. At verdens eneste supermakt lar interne stridigheter og maktspill bestemme verdenspolitikken, er skremmende.