Farlig nær ondskapen

SALT LAKE CITY (Dagbladet): I dag kommer USAs president George Bush til Sør-Korea og den omstridte grensa til «ondskapens akse», Nord-Korea. Der skal han både forsterke og mildne sitt budskap om krigen mot internasjonal terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Presidentens ord har ført til at noen vrir sine hender, men de fleste amerikanere synes det er betryggende å ha en øverstkommanderende som snakker sant og mener akkurat det han sier, sa visepresident Dick Cheney i går da han innledet en rundreise i Florida med et besøk i en forlegning tilhørende US Marines.

Men under besøket i Sør-Korea vil president Bush forsikre at hans trusler om tiltak mot Nord-Korea, ikke undergraver forsoningspolitikken til Sør-Koreas president og vinner av Nobels fredspris, Kim Dae-jung.

Børsras

President Bush kommer til Sør-Korea etter å ha besøkt Japan, der han ga støtte til statsminister Junichiro Koizumis reformplaner.

Bush sendte den japanske yen nedover på børsene da han sa at han hadde drøftet «devalueringsspørsmål» med statsministeren. Ifølge en hastig utsendt korrigering, var det «deflasjonsspørsmål» de to diskuterte.

Terrorisme

- Vi kan ikke godta at lukkede nasjoner som har en grusom historie, nasjoner som er så diktatoriske at de er villige til å sulte ut sitt eget folk, vi kan ikke rolig se på at de slutter seg sammen med terroristorganisasjoner, sa president Bush i går.

I morgen vil presidenten stå på grensa til Nord-Korea og se over til landet i nord når han besøker den demilitariserte sonen som er den minelagte buffersonen mellom nord og sør.

De to landene har bare inngått en våpenhvile etter Koreakrigen.

President Kim Dae-jung tok initiativet til et toppmøte med Nord-Koreas leder Kim Jong-il for halvannet år siden, men forsoningsprosessen er stanset opp.

Terrortrussel

President George Bush vil gi støtte til forsoningspolitikken, men samtidig understreke at Nord-Koreas kjernefysiske våpenprogram representerer en terrortrussel mot både USA og Sør-Korea.

Nord-Korea har avvist beskyldningene fra president Bush, og sjansene for å gjenoppta forhandlingene om å stanse våpenprogrammene er små.

BUSH-DJEVEL: Bilder som dette møter president George W. Bush når han lander i Sør-Korea i dag. Disse demonstrantene hadde stilt seg opp ved den amerikanske ambassaden i hovedstaden Seoul.