- FARLIG: Arild Stokkan-Grande kritiserer Kari Jaquesson for blogginnlegget mot Jørgen Foss. 
- Det er et mylder av folk som ønsker å tjene penger på menneskers usikkerhet og ønske om å være vellykket. Kari Jaquesson er en av dem. De bør være klar over hvor mye makt de har, og bevisste på å ikke misbruke denne makten. De må ikke sette seg på sin høye hest og beskrive folk som sliter med vekta som misbrukere og dårlige mennesker, legger han til.

Foto: Truls Brekke/Dagbladet
- FARLIG: Arild Stokkan-Grande kritiserer Kari Jaquesson for blogginnlegget mot Jørgen Foss. - Det er et mylder av folk som ønsker å tjene penger på menneskers usikkerhet og ønske om å være vellykket. Kari Jaquesson er en av dem. De bør være klar over hvor mye makt de har, og bevisste på å ikke misbruke denne makten. De må ikke sette seg på sin høye hest og beskrive folk som sliter med vekta som misbrukere og dårlige mennesker, legger han til. Foto: Truls Brekke/DagbladetVis mer

- Farlig når priviligerte og sunne folk bruker sin frihet til å tråkke på andre

Arild Stokkan-Grande reagerer på Kari Jaquessons blogginnlegg. Det er mye følelser i fett, svarer hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg mener vi ser en tendens til at overvektige blir sett ned på og at mange mener de overvektige bare bør «ta seg sammen». Kari Jaquesson målbærer dette synet i sitt blogginnlegg, sier Arild Stokkan Grande (Ap).

Han er en av flere som reagerer på Kari Jaquessons blogginnlegg om Jørgen Foss sin kritikk av helsemyndighetenes kostråd.

Stokkan-Grande mener Jaquesson mobber Foss i blogginnlegget sitt.

- Jeg er sjokkert over måten hun omtaler et medmenneske på. Det er et forkastelig menneskesyn som kommer til syne i dette innlegget. Hun driver nettsjikane, sier han.

- Må ikke misbruke makta Han mener det er urovekkende at Jaquesson, som profilerer seg som en kostholdsekspert, kommer med slike utspill.

- Det er etter mitt syn farlig dersom priviligerte og sunne folk bruker sin frihet til å tråkke på andre, og det er overraskende at hun som profilerer seg som en ekspert ikke tar høyde for at folk har ulik vekt uavhengig av hva de spiser. Noen går fort opp i vekt, andre ikke, sier han.

- Det er et mylder av folk som ønsker å tjene penger på menneskers usikkerhet og ønske om å være vellykket. Kari Jaquesson er en av dem. De bør være klar over hvor mye makt de har, og bevisste på å ikke misbruke denne makten. De må ikke sette seg på sin høye hest og beskrive folk som sliter med vekta som misbrukere og dårlige mennesker, legger han til.

Etterlyser ny debatt Stokkan-Grande mener vi trenger en ny debatt om overvektsproblematikken.

- Vi må lytte til de som sliter, og ta høyde for at ikke alle er A4. Jeg frykter nemlig at det sprer seg en holdning blant de som ikke sliter med problemet om at bare man tar seg sammen, så går alt bra. Dette kan føre til at det blir legitimt å se ned på de som er overvektige, det kan føre til mobbing og at de som sliter får store pronlemer, sier han.

Det var mandag kveld denne uka at Jaquesson postet blogginnlegget der hun skrev at lederen for Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, skylder på alle andre enn seg selv for sin overvekt når han i en artikkel i Vårt Land uttalte at han blir forvirret av helsemyndighetenhes kostråd.

«Grunnen til at ble så svær, Jørgen, er ikke fordi du ikke forstår kostråd, det er fordi du av grunner bare du kjenner har gjemt bort ditt egentlige jeg i et lass av fett», skriver hun blant annet på bloggen.

Kari Jaquesson sier til Dagbladet at hun har vansker for å se helt konkret hva Stokkan-Grande mener er sjikanøst ved hennes blogginnlegg.

-  Selvsagt er det mange som er vanlig overvektig som bare trenger å ta seg sammen som han sier. Når det gjelder de som er sykelig overvektige ligger det svært ofte store personlige, sosiale eller psykiske problemer bak, akkurat som i alt annet misbruk. Da trenger man ofte hjelp til å nøste opp i dette. Men de må jo selv ville ha den hjelpen. Ingen kan tvinges inn i terapi, sier hun. 
- Mye følelser i fett - Hadde du regnet med at blogginnlegget ville skape slike reaksjoner?

FÅR KRITIKK: I et blogginnlegg kritiserer Kari Jaquesson leder for Landsforeningen for overvektige. Innlegget får Jaquesson kritikk for av blant andre stortingsrepresentant og Arbeiderparti-politiker Arild Stokkan-Grande.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: I et blogginnlegg kritiserer Kari Jaquesson leder for Landsforeningen for overvektige. Innlegget får Jaquesson kritikk for av blant andre stortingsrepresentant og Arbeiderparti-politiker Arild Stokkan-Grande. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tenkte egentlig ikke på det akkurat da jeg satt og skrev det, men vet jo fra før at fedme er noe folk engasjer seg veldig over. Det er mye følelser i fett, sier Jaquesson, som på ingen måte angrer på utspillet på bloggen.

- Jeg står inne for alt som står der og mener jeg har mer respekt for de som er overvektige og fete enn de som undervurderer deres evne til å tåle direkte tale og konkrete innspill. Hva er det som gjør at folk vil behandle sykelig fete som om de var laget av glass? Jeg er kjærlig, ærlig og direkte. Men jeg er ikke nedlatende eller dømmende, sier Jaquesson, som i disse dager holder på med innspurten av et TV-program der hun har fulgt ti overvektige personer ett år.
- Talsperson Som Dagbladet skrev i går reagerer også Kristian Fjellanger, forfatter av boka «Feit. Mitt liv som tjukkas», på Jaquessons innlegg.

- Det er sjelden jeg ikke tror det jeg leser, men det skjedde da jeg leste dette innlegget. Når man går tom for argumenter tyr mange til usakeligheter, og det er det Jaquesson har gjort her, sa Fjellanger til Dagbladet.

- Dette utspillet er en reaksjon på at Jørgen Foss i egenskap av talsperson for en interesseforening kaller myndighetenes kostråd for latterlige. Han fremstiller det som umulig å vite hva man skal spise og at det er statens skyld. Foss og Fjellanger maner jeg stigmatiserer overvektige. Jeg vil påstå at det er Foss som gjør det ved å fremstille overvektige som noen viljeløse, kunnskapløse stakkarer. Det er min oppfatning at Foss gjennomgående bedriver ansvarsfraskrivelse og ramser opp hvilke feil i samfunnet som gjør folk overvektige, sier Jaquesson til Dagbladet.

LEDER: Leder for landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss.

Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
LEDER: Leder for landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer