Stoltenberg tok opp GPS-jamming med Lavrov

-Farlig og uansvarlig

NATO-sjef Jens Stoltenberg frykter at russiske forstyrrelser av GPS-signaler i nord kan påvirke sivil luftfart. - Vi vet at de står bak, sier han.

TRAFF LAVROV: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tok opp spørsmålet om russisk GPS-jamming da han traff utenriksminister Sergej Lavrov under sikkerhetskonferansen i München i dag. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MÜNCHEN (Dagbladet): - Jeg vet hvor viktig GPS er for sivil luftfart og ikke minst for redningstjenesten. Det er uansvarlig å jamme eller blokkere GPS-signaler. Dette angår mange NATO-land, også partnerland som Finland, sier Stoltenberg.

VI VET: Stoltenberg sier Lavrov benekter at russerne står bak jammingen av GPS-signaler, men framholder at NATO vet at de er ansvarlige. Foto: Lars Eivind Bones\Dagbladet
VI VET: Stoltenberg sier Lavrov benekter at russerne står bak jammingen av GPS-signaler, men framholder at NATO vet at de er ansvarlige. Foto: Lars Eivind Bones\Dagbladet Vis mer

Dagbladet treffer NATO-sjefen rett etter at han har holdt det han kaller «produktive samtaler» med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i München. Stoltenberg valgte selv å ta opp de russiske forstyrrelsene av GPS-signalene i Nord-Norge med Lavrov.

- Hvordan var responsen?

- Den er ikke positiv. Men det er desto viktigere å ta det opp. De må skjønne alvoret, og de må skjønne at vi vet at de står bak det.

Bekymret

Under et møte med internasjonal presse i forbindelse med den årvisse sikkerhetskonferansen i München slo Stoltenberg fast at russisk GPS-jamming er «meget alvorlig og uansvarlig».

- Jeg tok opp spørsmålet fordi vi er veldig bekymret for jammingen av GPS-signaler. Det innebærer en risiko for sivil luftfart, men også søk og redningsoperasjoner. I det høye nord er ikke dette bare farlig for nordmenn, men også for russere, sa han.

- Benekter Lavrov at det har skjedd?

- Han benekter i alle fall at de er bak det. Men det er ingen tvil om at russerne er ansvarlige, og derfor er det viktig at vi er så tydelige, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han ble også spurt om den russiske GPS-jammingen kan utløse NATOs artikkel om felles forsvar, dersom det skulle føre til tap av menneskeliv.

- Vi er ikke der nå, at vi skal spekulere på denne typen ting, svarte NATO-sjefen.

Norsk etterretning

Norge og Finland har begge beskyldt Russland for jamming av GPS-signaler i nord, ikke minst under NATO-øvelsen Trident Juncture i fjor.

- Under øvelsen ble det registrert flere tilfeller av GPS-utfall som påvirket norsk og alliert luftfart. Slik jamming representerer også en trussel mot sivil luftfart så vel som helse- og polititjenester i fredstid, står det i Fokus-rapporten som Forsvarets etterretningstjeneste la fram mandag.

Russland har på sin side bedt om resultater fra en objektiv kontroll av overvåkingsutstyret som viser utfall av GPS-signaler i Finnmark, skrev Politiforum i januar.

Avtalebrudd

Stoltenberg sier samtalen med Lavrov berørte en rekke temaer, som INF-avtalen, Ukraina og Afghanistan. Han gjentok at NATO nå forbereder seg på en verden uten rakettavtalen INF, som ble undertegnet i 1987 og som USA og Russland begge har varslet at de trekker seg fra. Nå har partene et halvt år på å redde avtalen.

- Det er fortsatt mulig å berge avtalen, men vi planlegger for en verden uten avtalen og med flere russiske våpen. En avtale som ikke respekteres av alle parter er bare et stykke papir, som ikke gjør oss tryggere, sier Stoltenberg.

Avtalen satte sluttstrek for et langvarig våpenkappløp mellom de to supermaktene under den kalde krigen, der tusenvis av mellomdistanseraketter ble utplassert på europeisk jord. NATO og vestlige land anklager Russland for å ha brutt avtalen, gjennom et nytt system av raketter, som er lette å flytte og gjemme og som kan bære atomstridshoder.

Russerne avviser at avtalen er brutt. Som NTB tidligere har skrevet diskuteres det nå om NATO som et svar kan komme til å utplassere flere atomvåpen i Europa.

- Det er ingen planer for å utplassere landbaserte atomvåpen i Europa. Vi har ikke noe behov for å speile russerne, sa Stoltenberg under pressemøtet i München.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer