Coronaskepsis

- Farlig på helt ny måte

Pandemien gjør at konspirasjonsteorier får konsekvenser ekspertene ikke kunne forestilt seg. Men ikke alle som er imot tiltakene er konspiratoriske - og vaksinemotstand er langt ifra noe nytt.

CHARTER-SVEIN: Svein Østvik brenner munnbindet sitt under coronaskeptikernes markering utenfor Stortinget. Video: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Pandemien har gjort konspirasjonsteorier farlig på en helt ny måte, som jeg aldri hadde forutsett. Jeg trodde at hvis dette skulle bli farlig i Norge, ville det være fordi det ble brukt politisk, eller fordi noen blir radikalisert og tyr til vold. Nå har det vist seg å være farlig fordi noen bryter smittevernregler de ikke tror på.

Det sier forfatter John Færseth til Dagbladet. Færseth har skrevet om konspirasjonsteorier i en årrekke.

- Blandet gjeng

Den siste tida har motstandere av regjeringens coronatiltak markert sitt standpunkt ved flere anledninger - blant annet i en demonstrasjon utenfor Stortinget sist lørdag, hvor flere brente munnbind på bål, mens andre deltok i en stor «gruppeklem».

- Motstandere av coronatiltak er en salig blandet gjeng. Du har noen som først og fremst mener at sykdommen ikke er så farlig, eller som bare mener at tiltakene rammer for hardt, sier Færseth.

Noen er for eksempel skeptiske til coronavaksinene, uten at de er vaksinemotstandere som sådan, ifølge eksperten.

- Ikke alle er konspiratoriske i det hele tatt. Noen mener rett og slett at regjeringen har vurdert feil når det gjelder tiltakene. Så har du dem som for eksempel mener at pandemien er planlagt av myndighetene, at vaksinene er laget for å gjøre oss syke eller drepe oss - eller at de inneholder mikrochiper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer