Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlig retur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To afghanere befant seg i Finland forrige mandag, da de fikk beskjed om at de likevel ikke skulle tvangsreturneres til Kabul. De ble sendt tilbake til Norge. Politiet snudde fordi Serena Hotell var blitt utsatt for et svært alvorlig terrorangrep. Angrepet viser med all sine grusomme tydelighet at selv de sikreste steder i Kabul, er farlige. Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise til Afghanistan. Men Utlendingsnemnda (UNE) mener det er trygt å sende flyktende afghanere tilbake. Mandag denne uka, nøyaktig ei uke etter terrorangrepet, ble fem afghanere tvangssendt fra Norge til stor utrygghet. Inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen ignorerer hendelsene og sier utsendelsene er helt i tråd med norsk asylpolitikk.

Det understrekes nå at Norge sender stadig færre afghanske asylsøkere tilbake, og at alle afghanere får individuell vurdering. Det skulle bare mangle. Før asylmarsjen fra Trondheim og teltdemonstrasjonen foran Stortinget i fjor sommer, var 106 afghanere blitt returnert, i siste halvår bare 19. Etter UNEs stornemndvedtak i juli kan afghanere bare unntaksvis plasseres i områder der de ikke har tilknytning. Flere av de afghanske asylsøkerne Norge har tvangsreturnert skal ha flyktet videre til Pakistan eller andre land.

Utlendingsmyndighetene presser på. Allerede i sommer kritiserte for eksempel NOAS retur til den urolige Ghazni-provinsen. Noen måneder senere vedtok Utlendingsnemnda (UNE) å stanse tilbakesending til Ghazni. Utlendingsmyndighetene bør i enda større grad ta innover seg at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er svært skiftende.

Human Rights Watch vurderer dagliglivet i Afghanistan som så farlig og vanskelig at ingen bør sendes tilbake med tvang. Forholdene i Kabul der nesten alle tilbakesendte havner, blir bare mer uoversiktlige og spente. I den siste rapporten fra UNCHR unnlater FN å liste opp spesielt utrygge områder slik man normalt gjør, fordi sikkerhetssituasjonen er forverret og mer flytende enn noensinne. Norge bør ikke returnere afghanske asylsøkere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media