Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlig seier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Landsmøtet på Lillehammer har vist at SV knapt er et parti, men snarere en løs koalisjon. Rett nok vil partiledelsen med heftighet hevde at den vant alle politiske oppgjør med venstrefløyen. Men seirene er av den type som er livsfarlig hvis de gjentas for ofte. Fasit etter landsmøtet er derfor at SV nå har en ledelse med skjør autoritet, og at den er omgitt av en potent opposisjon. At dette reduserer SVs politiske muligheter, er en selvfølge.
  • Det var viktig for SV å skape klarhet i hva partiet skal mene om NATOs bombing av Jugoslavia. Men for resten av verden spiller det mindre rolle fordi SV har så liten innflytelse. Det vedtaket som kanskje kan få politisk betydning, er beslutningen om at partiet skal søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet. Dette har lenge vært partiledelsens linje, men det er først nå at standpunktet er formalisert, selv om et stort mindretall stemte mot. Spørsmålet er likevel om noen vil regjere sammen med et parti som SV.
  • Problemet er at SV i sin snart 25-årige historie har brukt betydelige krefter på indre oppgjør. Det har svekket partiets politiske kraft i vesentlig grad. De endeløse kampene med fundamentalistene på venstrefløyen stenger for utvikling av politisk kreativitet og driver velgere på flukt. Samtidig er denne politiske borgerkrigen en viktig grunn til at SV har problemer med å rekruttere og holde på skapende mennesker til partiarbeid. Det kreves betydelig personlig styrke og overbevisning for å gå mot de vedtatte sannhetene i dette partiet. De kraftige reaksjonene på Erik Solheims fritenkeri bekrefter det.
  • Sannheten er antakelig at SV aldri vil oppleve vekst og politisk makt før partiets ytterfløy til venstre er nedkjempet og isolert. Den står i veien for en fornyelse av partiet, og er mest til bry. I dag er SV innsnørt i en tvangstrøye hvor det stadig søkes kompromisser mellom de to hovedfløyene. Hvis denne situasjonen vedvarer, vil SV fortsette sin vandring i skyggenes dal.