- Farlig, skremmende, respektløst

Grønlenderne er ikke nådige med Donald Trump.

IRRITERT OG OVERRASKET: Danmarks statsminister Mette Frederiksen møtte pressen i forbindelse med at Donald Trump avlyser sitt Danmarksbesøk. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Det har pågått en aldri så liten ordkrig mellom USAs president Donald Trump og Danmarks statsminister Mette Frederiksen etter at førstnevnte ytret et ønske om å kjøpe Grønland.

Frederiksen kalte nemlig framstøtet «absurd», og interessen ble blankt avvist. Trump svarte med å avlyse et planlagt Danmark-besøk, og kalte noen timer seinere Frederiksens uttalelser for «vemmelige».

Natt til lørdag fikk pipa en annen lyd. Trump hevder at de to har skværet opp, og omtaler den danske statsministeren som «en vidunderlig kvinne».

Nå har britiske BBC besøkt Grønland og snakket med innbyggerne. De er ikke nådige i sin dom over den amerikanske presidenten.

GRØNLAND: Danmarks statsminister sier at USA selvfølgelig ikke skal kjøpe opp Grønland. Video: Scanpix/NTB. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

- Arrogant

Alequa Hammond, tidligere statsminister på Grønland, går hardt ut mot Trump. Hun mener han har oppført seg arrogant, og at forslaget viser mangel på forståelse for Grønlands historie.

- Han behandler oss som om vi er en ting han bare kan kjøpe. Han snakket ikke en gang direkte til Grønland - han snakket til Danmark om å kjøpe Grønland, sier Hammond til BBC.

Grønland var tidligere en dansk koloni, som seinere ble til et dansk amt. Dronning Margrethe er monark på øya, men politisk har Grønland de siste årene hatt mer og mer makt over seg selv. Alle politiske beslutninger som angår Grønland, tas av eget parlament.

USA har imidlertid hatt militærbaser på Grønland siden andre verdenskrig. Flere av dem er nå forlatt. Tilstedeværelsen har til tider blitt ansett som svært kontroversiell.

IDYLLISK: Grønland. Foto: Francesco Dazzi/Shutterstock/NTB Scanpix
IDYLLISK: Grønland. Foto: Francesco Dazzi/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

- Respektløst

- En farlig idé. Skremmende, sier turoperatør Dnies Mikaelsen.

Han det mener han er nettopp på grunn av bruken av militærbaser.

- Hvis de kjøper Grønland, kommer de bare til å flytte rundt på folk og sette opp militærbaser. Vi er bare 56 000 innbyggere, og for meg, så er det en skremmende tanke, sier han til BBC.

Ebbe Volquardsen, professor i kultur og sosialantropologi ved Universitetet på Grønland, kaller forslaget «respektløst».

Trump har så godt som snudd verden på hodet med det noe overraskende framstøtet. Hans økonomiske rådgiver omtalte et kjøp som interessant strategisk og på grunn av deres rike naturressurser.

Mette Frederiksens reaksjon var beinhard.

- Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sier Frederiksen til den grønlandske avisa Sermitslaq.

Helomvending

Det komplette kaos har hersket den siste drøye uka, og verden har sperret opp øynene over påfunnet. Mette Frederiksen har sittet som statsminister i under to måneder, men fått en brutal start med Trumps vrede.

Da han avlyste det planlagte besøket, sa han at han mente Frederiksens kommentar var «nasty» og at man ikke snakker til USA på den måten.

Nå har han tilsynelatende gjort helomvending.

Da presidenten snakket med reportere på vei til G7-toppmøtet i Frankrike, hadde pipa fått en helt annen lyd. Ifølge nyhetsbyrået AFP omtalte han Frederiksen som en «vidunderlig kvinne».

- Vi har hatt en god samtale. Vi har et veldig godt forhold til Danmark, og vi har blitt enige om å snakke seinere. Men hun var veldig snill. Hun ringte meg, noe jeg satt veldig stor pris på, sa presidenten til pressen.