- Farlig, skremmende, respektløst

Grønlenderne er ikke nådige med Donald Trump.

IRRITERT OG OVERRASKET: Danmarks statsminister Mette Frederiksen møtte pressen i forbindelse med at Donald Trump avlyser sitt Danmarksbesøk. Video: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det har pågått en aldri så liten ordkrig mellom USAs president Donald Trump og Danmarks statsminister Mette Frederiksen etter at førstnevnte ytret et ønske om å kjøpe Grønland.

Frederiksen kalte nemlig framstøtet «absurd», og interessen ble blankt avvist. Trump svarte med å avlyse et planlagt Danmark-besøk, og kalte noen timer seinere Frederiksens uttalelser for «vemmelige».

Natt til lørdag fikk pipa en annen lyd. Trump hevder at de to har skværet opp, og omtaler den danske statsministeren som «en vidunderlig kvinne».

Nå har britiske BBC besøkt Grønland og snakket med innbyggerne. De er ikke nådige i sin dom over den amerikanske presidenten.

- Arrogant

Alequa Hammond, tidligere statsminister på Grønland, går hardt ut mot Trump. Hun mener han har oppført seg arrogant, og at forslaget viser mangel på forståelse for Grønlands historie.

- Han behandler oss som om vi er en ting han bare kan kjøpe. Han snakket ikke en gang direkte til Grønland - han snakket til Danmark om å kjøpe Grønland, sier Hammond til BBC.

Grønland var tidligere en dansk koloni, som seinere ble til et dansk amt. Dronning Margrethe er monark på øya, men politisk har Grønland de siste årene hatt mer og mer makt over seg selv. Alle politiske beslutninger som angår Grønland, tas av eget parlament.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.