Farlig slanking blant beinskjøre

BERGEN (Dagbladet): Mange kvinner som lider av beinskjørhet feiltolker signalene når kroppen synker sammen og magen tyter fram. De begynner å slanke seg. Helsepersonell slår alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har sett mange eksempler på at kvinner begynner å slanke seg og kutter ut meieriprodukter som inneholder verdifull kalk.

Det sier professor Hans Jacob Haga ved revmatologisk avdeling på Haukeland sykehus i Bergen.

- Tilskudd av kalk i kostholdet er en viktig faktor for å stanse nedbrytingen av beinmasse. Men det motsatte skjer når disse kvinnene slanker seg.

Kvinner over 50

Haga har siden april ledet en undersøkelse for å kartlegge hvem som har stor risiko for å utvikle beinskjørhet (osteoporose), og hvilke faktorer som spiller inn hos kvinner som mister beinmasse.

- Beinskjørhet rammer stort sett kvinner over 50 år, og i en slik alder er det ikke mulig å bygge opp beinmassen igjen. Det vi kan gjøre er å prøve å stanse nedbrytingen av beinmasse. Kalk skilles ut i urinen, og det er derfor viktig å få i seg kalk enten gjennom maten eller ved kosttilskudd, sier Haga.

Drikker ikke melk

Han synes det er betenkelig at hele 20 prosent av kvinnene de undersøker oppgir at de ikke drikker melk.

700000 norske kvinner befinner seg i den utsatte aldersgruppen for beinskjørhet.

240000 kvinner over 50 år har hatt minst ett lårbeinsbrudd. Rundt 1100 dør hvert år som følge av komplikasjoner som lårbeinsbrudd utløser. Til sammenlikning dør cirka 800 hvert år av brystkreft.

Kostbart

Den økende folkesykdommen osteoporose koster samfunnet 1,5 milliarder kroner pr. år.

Osteoporoseprosjektet vil trolig bli avsluttet neste år, og er en del av den store helseundersøkelsen i Hordaland.