Farlig sløvt

Kampen mot mobbing er som forsvar av ytringsfriheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JENTA PÅ TOLV fortalte på radioen i går morges at hun så seg selv i speilet og spurte:«Hva er det med meg som er gær’nt?»

I NRK Dagsnytt hørte vi altså at kampen mot mobbing har stoppet opp, det mener i alle fall tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik som har tatt rollen som antimobbegeneral. Ifølge årets elevundersøkelse mobbes mellom 30 000 og 40 000 elever hver uke. Mobbing er særdeles vanskelig å måle. Jentas historie er konkret: Hun ble slått, mobberne kastet stein og grus etter henne. De tisset på skoledagboka hennes. Selv om jenta og foreldrene ba lærerne stoppe mobbingen fortsatte den fysiske og psykiske volden i seks år. Jeg kjenner verken jenta, mobberne eller skoleledelsen.

Men når et barn spør: «Hva er gær’nt med meg», er det grunn til å grine. Det er på tide å sette spørsmålstegn ved kompetansen og holdningene til lærere og skoleledelsen. Mobbing er svik som kan knuse en liten person for alltid. Det handler om verdier som er større enn valgkampen.

BONDEVIK LANSERTE Norges første mobbemanifest for fem år siden. Løftet var faktisk å fjerne all mobbing på to år. Antimobbeprogrammet til Dan Olweus var verktøyet. Landsomfattende prosjekter, millionstøtte og mobbefokus førte til mobbenedgang de to første åra. Men bare på barnetrinnet, ikke for de mellom 13 og 17 år, altså gruppa der plagingen blir mer utspekulert, hardere og mer voldelig. Lærere kalte Olweus-programmet for keiserens nye klær. Enkelte forskere var kritiske til bruk av overflatiske spørreskjemaer for å måle baksnakking, ironiske smil, erting, utestenging, diskriminering, forfølgelse og fysisk mishandling. I 2003 meldte 171 skoler seg på Olweus-programmet. Andre har brukt Zero-metoden. Nå er PALS mer i vinden. I høst er det bare rundt åtte nye skoler som tar i bruk Olweus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.