Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlig slurv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er velsignet å høre en representant for et offentlig kontrollorgan som raskt, klart og utvetydig sier fra om at årsaken til en ulykke er slurv og slendrian. Direktør Olav Berge i Statens byggtekniske etat er meget kontant i sin konklusjon etter den alvorlige ulykken på Stovner i Oslo torsdag, da taket på et stort kjøpesenter falt ned. Direktør Berges konklusjon er: Byggeslurv. Omstendighetene omkring det hele skal rett nok politiet nå ta seg av. Men det er klart at bare flaks hindret at det ble en dødsulykke eller at langt flere kom til skade. Tenk om det hadde skjedd på travleste lørdagen.
  • Men direktøren anlegger et bredere perspektiv på ulykken. Han mener at presset som den store byggeaktiviteten her i landet nå legger på entreprenører og håndverkere, fører til hastverk og lemfeldig omgang med de regler som gjelder. Han viser bl.a. til en tilsvarende ulykke under byggingen av det nye Rikshospitalet i Oslo for ikke lenge siden. I det hele tatt: Hastverk er lastverk, både i denne bransjen og ellers. Oljeselskapet Statoil tok selvkritikk f.eks. etter Norneulykken for noen uker siden da et helikopter med arbeidere styrtet i havet. Arbeidssituasjonen på plattformen hang sammen med forsinkete leveranser, som i sin tur krevde improvisasjoner.
  • Byggeskader og byggesjusk koster fem milliarder kroner pr. år. Det kommer i tillegg til de skader på mennesker, bygningsarbeidere eller brukere, som dette medfører. Det er foruroligende når vi hører at mange av bransjens aktører neglisjerer regler og pålegg fra bygningstekniske myndigheter. Et nytt regelverk som nettopp skal sikre bedre kvalitet i norske bygninger, ble vedtatt i sommer og vil gjelde fra 1. januar 1998. Men det er intet i veien for at bransjen følger dem allerede nå. Her innføres både strengere krav til kompetanse og klarere ansvarsforhold i forbindelse med byggeprosjekter. Det er grunn til bekymring over en bransje som åpenbart ikke tar inn over seg hva de er nødt til å gjøre for å arbeide i henhold til de skjerpede kravene. Tida er nok inne for myndighetene til å statuere et eksempel.
Hele Norges coronakart