Farlig spill i Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA fortsetter sitt farlige spill i Irak. Denne måneden har 700 irakere og 70 soldater fra okkupasjonsmakta blitt drept. Mer enn 1100 mennesker er blitt såret. De fleste er drept i det sunnimuslimske Fallujah, hvor befolkningen nå viser åpen motstand mot okkupasjonsmakta. President Bush og hans militære ledere i Irak forsøker å forklare de harde kampene den siste uka med at ei lita gruppe banditter og motstandere av demokrati vil hindre gjenoppbygging av Irak. Og fortsetter sin linje med bruk av rå militær makt.

Amerikanernes manglende innsikt og diplomatiske evner ble tydelig etter at likene av fire amerikanere ble mishandlet på det groveste i Fallujah før påske. Okkupasjonslederen Paul Bremer lot raseriet ta over og lovet primitiv hevn. En moské ble bombet og 40 mennesker ble drept. Ironisk nok sto sjiamuslimer i Sadr by i Bagdad i kø for å gi blod til sine sunnibrødre i Fallujah. Tidligere motstandere ser nå ut til å forene krefter mot okkupasjonsmakta. Løpet synes å være kjørt for amerikanerne i sunnitriangelet og det sørlige Irak. Et legitimt styre støttet av et flertall av irakere må bli antiamerikansk.

Det økende hatet mot okkupasjonsmakta, knappe tre måneder før USA vil la Irak få selvstyre, er et klart tegn på at USA har mistet troverdighet. Et flertall irakere regner med at USA bare vil sette inn styringsrådet som oppfattes som marionetter for amerikanerne. Det samme styringsrådet har i løpet av et år ikke klart å gi sitt folk et minimum av sikkerhet, strøm og rent vann.

En skremmende ny front som har åpnet seg den siste uka, er gisseltaking. Man vet ikke hvor mange fraksjoner som ser dette som en mulighet verken politisk eller økonomisk. Men barrieren er brutt, og gisselhelvetet man opplevde i Libanon, kan gjenta seg i Irak. Den eneste utveien synes å være fortsatt bruk av FNs Lakhdar Brahimi som mekler for å finne et akseptabelt politisk styre etter 30. juni. Sikkerheten er fremdeles USAs ansvar. Det kan bli vanskelig for president George W. Bush, som nå også sliter med troverdighet på hjemmebane.