Farlig stigma

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av fem personer mener hivpositive må være forpliktet til å informere arbeidsgiver om at de har hiv. På oppdrag fra Helsedirektoratet har Fafo gjennomført den første kunnskaps- og holdningsundersøkelsen om hiv siden 1992. Denne viser at en av fire fortsatt tror man kan bli smittet ved å drikke av samme glass som en hivpositiv. En av tre ville ikke latt en hivpositiv passe barna deres, og halvparten mener ansatte med hiv bare må finne seg i at arbeidsgivere endrer arbeidsoppgavene deres.

Til tross for massiv folkeopplysning gjennom flere tiår og revolusjonerende medisinske framskritt, er skepsisen fortsatt stor og kunnskapene begrenset. Holdningene har

endret seg lite siden 80-tallet. Derfor råder styreleder i HivNorge, Per Miljeteig, folk om å holde diagnosen skjult. Nærmere 3000 personer i Norge er hivpositive, og mange jobber og har normale liv. Men de tier. Tausheten en stor personlig belastning for mange. Det farligste er at tausheten i praksis fører til økt smittefare. Hiv er blitt et ikke-tema. Og dermed kommer heller ikke kondomene på i tide.