Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlig tillit

Jens stiller seg ett hundre prosent bak Manuela. Det spørs hvor lurt det er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld kalte Jens Stoltenberg og Manuela Ramin-Osmundsen inn til pressekonferanse i Regjeringskvartalet. De som håpet på en statsrådavgang ble skuffet: Jens stilte seg tvert i mot solidarisk med sin skadeskutte statsråd og gjorde det klart at hun har hans - og regjeringens - fulle tillit. Det er på mange måter veldig lett å forstå at statsministeren gjør dette.

Han har investert mye prestisje i Manuela: Det er tross alt ikke mer enn fire måneder siden han dumpet en svært skuffet Karita Bekkemellem fra regjeringen for å gjøre plass til Norges første statsråd med innvandrerbakgrunn. Da ville det tatt seg dårlig ut for Jens om han måtte fjerne henne igjen nærmest før hun fikk begynt på jobben.

Men statsministeren spiller et høyt spill når han går i krigen for Manuela i denne saken.

Gårsdagens tillitserklæring innebærer stor risiko på i hvert fall to områder: Hele regjeringen blir klistret til saken ved at Jens stiller seg bak Manuelas håndtering av barneombud-ansettelsen. Med andre ord må Jens nå ta sin del av ansvaret for kritikken som fortsatt vil komme.

Jens legger vekt på at Manuela har tillit fordi Justisdepartementet nå har fastslått at hun ikke er juridisk inhabil. Problemet er bare at det ikke er jussen i saken som har vært det mest sentrale - kritikken har handlet om statsrådens politiske håndtering av ansettelsen.

Det var nesten litt underlig å se hvordan Jens svarte på spørsmålene om forholdet mellom Manuela og påtroppende barneombud Ida Hjort Kraby. Han var så oppsatt på å unngå å ta ordet «venner» i sin munn at han faktisk introduserte et helt nytt ord i det norske språk: Nemlig «kjennskapsforhold», som vi får anta er et forhold mellom to mennesker som ligger et sted mellom bekjentskap og vennskap.

Nyordet gir uansett ikke noe godt svar på de to viktige spørsmålene som fortsatt står ubesvart etter gårsdagens tillitserklæring. Hvordan kan Ida Hjort Kraby klare å framstå som et uavhengig barneombud når hele Norge vet at hun i 20 år har kjent statsråden hun nå skal overvåke?

Og hvordan skal Manuela Ramin-Osmundsen klare å gjenvinne politisk tillit etter sin ubegripelig klønete håndtering av denne saken? 

Det er disse spørsmålene Stortingets kontrollkomité vil ha svar på, og ingen vurdering av statsrådens juridiske habilitet kommer til å endre på det. Det har satt seg et sterkt inntrykk av at Manuela Ramin-Osmundsen har et tettere vennskapsforhold til det nye barneombudet enn hun er villig til å innrømme.

image: Farlig tillit

Når Jens stiller seg bak Manuela før Stortingets behandling setter han også regjeringens troverdighet på spill. Det er ikke sikkert at det er så lurt.

image: Farlig tillit
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media