Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlig trend i Sverige: Skyter fyrverkeri mot menneskemengder og bygninger

Dramatiske bilder fra nyttårsfeiring i Malmö. 

KAOTISK: Under nyttårsfeiringen i den svenske byen Malmö brøt det ut smått kaotiske scener da flere personer avfyrte fyrverkeri mot folkemasser og bygninger. Video: Expressen TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av årets første timer utspilte det seg noen svært kaotiske scener på Möllevångstorget i Malmö. Flere nyttårsraketter ble avfyrt langs bakken, mot menneskemengder og mot bygninger.

Jash Doweyko-Jurkowski (27) filmet kaoset, og forteller til Expressen at det innimellom føltes farlig å være der. Se videoen øverst i saken.

- Av og og til brøt det ut panikk da noen individer avfyrte raketter mot publikum, sier Doweyko-Jurkowski til den svenske avisa.

- På et tidspunkt i videoen kan du se en kvinne liggende på bakken. Hun ble truffet av noe i foten. Jeg spurte henne hvordan det gikk med henne, men hun sa hun hadde det fint, forteller han videre.

Han tilbrakte fire timer med å dokumentere det som skjedde på torget.

På tross av at situasjonen var smått kaotisk, forteller likevel Doweyko-Jurkowski at stemningen generelt var god i området.

Farlig tradisjon

Dette er ikke første gang det kommer meldinger om ukontrollert bruk av fyrverkeri i den svenske byen. Problemet skal i hovedsak dreie seg om det lille torget, forteller Mathias Nilsson i Malmö-politiet til Expressen.

- Folk oppholdte seg også andre steder i sentrum, hvor det også ble sendt opp raketter, men her gikk de stort sett mot himmelen, sier han.

Nilsson var innsatsleder for patruljeringen i sentrum av Malmö natt til 1. januar. Han forteller at scenene som utspilte seg på Möllevångstorget minnet om feiringen her de siste årene.

Flere personer ble satt i arresten den natten fyll. Ingen ble tatt for å skyte raketter hensynsløst rundt seg. Nilsson forteller at flere i byen har ønsket et forbud mot fyrverkeri.

- Når jeg har patruljert i byen er det flere som ønsker et totalforbud, sier han videre.

Doweyko-Jurkowski observerte også politiet på torget denne natten, men tror at det er vanskelig for dem å ta dem som avfyrer raketter mot folk i kaoset som oppstår.

- Forferdelig

Andreas Schönström i Malmös kommuneråd forteller til Expressen at han synes situasjonene han ser på videoen er ekstremt farlige.

- Man utsetter sine medmennesker for en enorm fare, sier Schönström.

I fjor ble reglene rundt fyrverkeri endret i Malmö til at det kun er lov å skyte opp fyrverkeri i et tidsrom på åtte timer i løpet av nyttårsaften. Schönström støtter den delen av befolkningen som ønsker et strengere regelverk.

I Norge er det totalforbud mot fyrverkeri i sentrum av flere norske byer. I Oslo er det blant annet forbudt innenfor ring 2 og i nærheten av trehusbebyggelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!