Farlig triumf

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Carl I. Hagen hevet i går taktstokken over norsk parlamentarisme. Med en snedig politisk manøver klarte han å framstå både som regjeringens redningsmann og som varm forbundsfelle av Jens Stoltenberg. Dermed har Hagen plassert seg der han liker seg best: Han deler ut kort til høyre og venstre i et høyt politisk spill. Det lover ikke godt for neste runde, som gjelder striden om gasskraftverk.
  • Stortinget behandlet i går - for niende gang - striden om et IT-senter på Fornebu. Det lå krise i lufta inntil Fremskrittspartiet i et parløp med Arbeiderpartiet omgjorde forslaget om å la SIVA håndtere de statlige eierandelene i IT-senteret til et oversendelsesforslag. Statsminister Kjell Magne Bondevik hadde sett Jens Stoltenberg i øynene, og det var Stoltenberg som blunket først. Dermed overlevde regjeringen gårsdagen uten å stille kabinettsspørsmål.
  • Slikt har smaken av triumf, men gårsdagens episode bærer også i seg mørkere perspektiver. Carl I. Hagens rolle som Bondeviks redningsmann viser med all tydelighet hvilken innflytelse Frp har på regjeringens skjebne og politiske linje. Samspillet mellom Hagen og Stoltenberg bidrar til å forsterke den posisjon ytre høyre har fått i norsk politikk.
  • Carl I. Hagen har flere kort i ermet. I går lanserte han et lovforslag i gasskraftsaken som bl.a. har til hensikt å sette Høyre i klemme, og som kan gi Bondevik enda en mulighet til å oversitte Stortingets flertall. Er det noe Jan Petersen ikke tåler nå, så er det problemer på høyre flanke. Høyre lekker allerede som en sil til Arbeiderpartiet.
  • Den siste tidas krisehåndteringer viser tydelig svakhetene i den politiske situasjonen. Bondevik må smyge seg rundt de politiske hindrene for å overleve. Stoltenberg er bevisst uklar i sin bruk av list for å nå makten. I sum gir dette Carl I. Hagen en mulighet for innflytelse han ikke bør få. Det er et farlig spill å gjøre Fremskrittspartiet til alliert i kampen om regjeringsmakten.