Slår alarm:

- Farlig uforberedt

Snart to år inn i coronapandemien, er verden farlig uforberedt på den neste og potensielt verre pandemi som kan vente rundt neste sving, konkluderer fersk rapport.

DÅRLIGE RESULTATER: 70 prosent av verdens land har feilet i å investere i klinikker, sykehus og kommunale helsetjenester. Her fra en kirke i Manila på Filippinene omgjort til corona-sykehus. Foto: Eloisa Lopez / Reuters / NTB
DÅRLIGE RESULTATER: 70 prosent av verdens land har feilet i å investere i klinikker, sykehus og kommunale helsetjenester. Her fra en kirke i Manila på Filippinene omgjort til corona-sykehus. Foto: Eloisa Lopez / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rapporten, Global Health Security (GHS) Index, har sett nærmere på hvor forberedt 195 land i verden er i møte med trusler mot folkehelsa.

Ifølge rapporten er det avdekket store svakheter i håndteringen av større helsekatastrofer, noe som gjør oss akutt sårbare for framtidige pandemier mer alvorlige enn covid-19.

Norge best i én kategori

Ikke ett eneste land i verden er godt nok forberedt på det som eventuelt kan vente oss i framtida, mener forskerne fra Nuclear Threat Initiative, Helsesikkerhetssenteret ved Johns Hopkins og Bloomberg School of Public Health, som står bak rapporten.

Norge ligger på en 19. plass sammenlagt, med en score på 60,2. Det en nedgang på 1,2 siden forrige rapport. Med dette resultatet havner Norge i den nest øverste kategorien.

Norge ligger imidlertid på førsteplass i kategorien som omhandler faktorer for det nasjonale risikomiljøet. Med dette menes frivillig overgivelse av makt, sosial uro, internasjonale spenninger, og tillit til råd fra myndighetene. I denne kategorien har Norge et resultat på 89 av 100 - en økning på 0,8 siden forrige rapport.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer