Slår alarm:

- Farlig uforberedt

Snart to år inn i coronapandemien, er verden farlig uforberedt på den neste og potensielt verre pandemi som kan vente rundt neste sving, konkluderer fersk rapport.

DÅRLIGE RESULTATER: 70 prosent av verdens land har feilet i å investere i klinikker, sykehus og kommunale helsetjenester. Her fra en kirke i Manila på Filippinene omgjort til corona-sykehus. Foto: Eloisa Lopez / Reuters / NTB
DÅRLIGE RESULTATER: 70 prosent av verdens land har feilet i å investere i klinikker, sykehus og kommunale helsetjenester. Her fra en kirke i Manila på Filippinene omgjort til corona-sykehus. Foto: Eloisa Lopez / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Rapporten, Global Health Security (GHS) Index, har sett nærmere på hvor forberedt 195 land i verden er i møte med trusler mot folkehelsa.

Ifølge rapporten er det avdekket store svakheter i håndteringen av større helsekatastrofer, noe som gjør oss akutt sårbare for framtidige pandemier mer alvorlige enn covid-19.

Norge best i én kategori

Ikke ett eneste land i verden er godt nok forberedt på det som eventuelt kan vente oss i framtida, mener forskerne fra Nuclear Threat Initiative, Helsesikkerhetssenteret ved Johns Hopkins og Bloomberg School of Public Health, som står bak rapporten.

Norge ligger på en 19. plass sammenlagt, med en score på 60,2. Det en nedgang på 1,2 siden forrige rapport. Med dette resultatet havner Norge i den nest øverste kategorien.

BEST OG VERST: USA er det landet i verden som scorer best samlet sett, men som likevel har hatt stor smittespreding og svært mange dødsfall. Liten tillit til myndighetene er en av årsakene forskerne peker på som årsak. Her fra et sykehus i deltstaen Arkansas. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB
BEST OG VERST: USA er det landet i verden som scorer best samlet sett, men som likevel har hatt stor smittespreding og svært mange dødsfall. Liten tillit til myndighetene er en av årsakene forskerne peker på som årsak. Her fra et sykehus i deltstaen Arkansas. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB Vis mer

Norge ligger imidlertid på førsteplass i kategorien som omhandler faktorer for det nasjonale risikomiljøet. Med dette menes frivillig overgivelse av makt, sosial uro, internasjonale spenninger, og tillit til råd fra myndighetene. I denne kategorien har Norge et resultat på 89 av 100 - en økning på 0,8 siden forrige rapport.

Ingen gode nok

I sammenlagtresultatet, altså alle rapportens seks kategorien under ett, havner ingen land i det øverste sjiktet, og gjennomsnittsscoren ligger på 38,9 av 100. Dette er så å si uendret fra 2019, ifølge rapporten.

Forskerne mener dette viser at det fortsatt er store mangler i alle land, og at det fortsatt er fundamentale svakheter i hvor forberedt de forskjellige landene er - uavhengig av økonomi.

- Indeksen viser fortsatt at alle land mangler noe kritisk kapasitet, noe som hindrer evnen til å respondere effektivt i møte med covid-19, og som reduserer hvor forberedt man er på trusselen om framtidige epidemier og pandemier, heter det i rapporten.

EN SÅRBAR VERDEN: Rapporten mener de stor svakhetene i håndteringen av helsekatastrofer gjør verden akutt sårbar i møte med framtidige pandemier. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
EN SÅRBAR VERDEN: Rapporten mener de stor svakhetene i håndteringen av helsekatastrofer gjør verden akutt sårbar i møte med framtidige pandemier. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer

- Har nå et valg

Samlet scorer verdens land dårligst på evnen til å hindre framtidige virus i å spre seg.

Her ligger det globale gjennomsnittet på 28,4 av 100. Ifølge rapporten er det 113 av 195 land som vier «liten eller ingen oppmerksomhet» til sykdommer som sprer seg fra dyr til mennesker.

- Verdens ledere har nå et valg. De kan gjøre dedikerte og varige investeringer etter lærdommen fra covid-19-responsen, og de kan forberede sitt land på tida framover, sier doktor Jennifer Nuzzo ved Johns Hopkins senter for helsesikkerhet til CNN.

Hun fortsetter:

- Eller så kan de falle tilbake i den tiårslange sirkelen med panikk og forsømmelse, som vil etterlate verden i stor risiko for uunngåelige framtidige trusler mot folkehelsa.

DÅRLIGST: I de seks kategoriene forskerne har sett nærmere på i rapporten, er det aller dårligst samlet score når det gjelder oppmerksomheten rundt sykdommer som kan spre seg fra dur til mennesker. Foto: Pilar Olivares / Reuters / NTB
DÅRLIGST: I de seks kategoriene forskerne har sett nærmere på i rapporten, er det aller dårligst samlet score når det gjelder oppmerksomheten rundt sykdommer som kan spre seg fra dur til mennesker. Foto: Pilar Olivares / Reuters / NTB Vis mer

USA oppsiktsvekkende

Ifølge rapporten har 155 av de 195 landene i undersøkelsen feilet i å forberede seg på en pandemi eller en epidemi siden forrige undersøkelse i 2019. I tillegg har 70 prosent feilet i å investere i klinikker, sykehus og kommunale helsetjenester.

USA scorer sammenlagt best i alle kategoriene, med en totalscore på 75,9. Landet tronet også øverst i 2019. Forskerne bak rapporten finner dette resultatet oppsiktsvekkende.

KORT: Her blir Raymond Johansen lei under pressekonferansen om corona. Vis mer

- Med flere rapporterte smittetilfeller, og flere dødsfall enn noe annet land, har USAs respons på pandemien sjokkert verden. Hvordan kan et land med så god kapasitet ved starten av pandemien ha respondert så feil? spør forskerne.

De fant imidlertid svar.

USA hadde det dårligste resultatet hva gjelder innbyggernes tillit til myndighetene - en faktor som ifølge rapporten har vært til stede i samtlige land med høye døds- og smittetall.

Mangel på tiltro til myndighetene kan resultere i at smittevernråd, som bruk av munnbind, å holde seg hjemme, og å ta vaksine, ikke blir fulgt i stor nok grad.

Rapporten peker også på at USAs svakhet er et privat helsevesen, der tjenestene kan være kostbare. Samt at sykehuskapasiteten ikke er god nok, sammenliknet med andre høyinntektsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer