Farlig vakkert

Uvettig omgang med fyrverkeri på nyttårsaften gir alvorlige skader, som brannskader på kroppen, kruttsplinter i ansiktet, sprengskader i fingrer, amputerte fingrer og øyeskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er hektisk på akuttmottakene rett etter at årets siste timer ebber ut. Under tusenårsfeiringen i fjor ble minst 122 personer skadet i ulykker ved bruk av fyrverkeri, viser tall fra Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern (DBE).

Arild Kordal ved Ullevål sykehus har opplevd det meste. Han er avdelingsoverlege ved ambulanse- og AMK-avdelingen og har vært ute for en nyttårsnatt før.

- Det verste året var 1990. Pasientene begynte å komme inn rett etter midnatt. Tolv timer etter lå det sju hele eller halve fingrer igjen på operasjonsstua, forteller Kordal.

- Vanligvis er de skadde mellom 18 og noen og tretti år, sier Kordal.

Det er trolig «manndomsprøven», å holde raketten i handa og tenne på, som er en stor årsak til at handskader troner øverst på skadelista.

- Sprengskader i handa kan være veldig alvorlig. Trykket flerrer opp vevet på en helt annet måte en kutt og kappeskader. Derfor er sjansene for at vi må fjerne deler av handa eller fingrer større, advarer avdelingsoverlegen.

Fyrverkerireglene

1.Forbered oppskytingen skikkelig.

2. Les bruksanvisningen nøye før bruk, klokka fem på tolv er for seint.

3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.

4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.

5. Bruk en tennstav, sigarettglo eller liknende.

6. Sitt på huk, tenn lunta med strak arm og fjern deg straks mulig unna.

7. Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.

8. Ikke tenn på fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved forrige forsøk. La raketten stå til neste dag og få pengene tilbake i butikken.

9. Hold god avstand fra oppskytingen.

10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Heller ikke barn og fyrverkeri.

11. Kjøp godkjent fyrverkeri. Ikke-godkjente raketter kan gå av idet du tenner lunta.