Farlig vakkert

Uvettig omgang med fyrverkeri på nyttårsaften gir alvorlige skader, som brannskader på kroppen, kruttsplinter i ansiktet, sprengskader i fingrer, amputerte fingrer og øyeskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er hektisk på akuttmottakene rett etter at årets siste timer ebber ut. Under tusenårsfeiringen i fjor ble minst 122 personer skadet i ulykker ved bruk av fyrverkeri, viser tall fra Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern (DBE).

Arild Kordal ved Ullevål sykehus har opplevd det meste. Han er avdelingsoverlege ved ambulanse- og AMK-avdelingen og har vært ute for en nyttårsnatt før.

- Det verste året var 1990. Pasientene begynte å komme inn rett etter midnatt. Tolv timer etter lå det sju hele eller halve fingrer igjen på operasjonsstua, forteller Kordal.

- Vanligvis er de skadde mellom 18 og noen og tretti år, sier Kordal.

Det er trolig «manndomsprøven», å holde raketten i handa og tenne på, som er en stor årsak til at handskader troner øverst på skadelista.

- Sprengskader i handa kan være veldig alvorlig. Trykket flerrer opp vevet på en helt annet måte en kutt og kappeskader. Derfor er sjansene for at vi må fjerne deler av handa eller fingrer større, advarer avdelingsoverlegen.

Fyrverkerireglene

1.Forbered oppskytingen skikkelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer