Farlig valgkamp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den siste inflasjonsrapporten fra Norges Bank er en god helseattest til norsk økonomi. Den bekrefter det bildet regjeringen la fram i sitt reviderte nasjonalbudsjett, der finansminister Gudmund Restad hevdet at alle piler pekte i riktig retning. Innstrammingen i fjor høst har hatt en gunstig virkning både på renteutviklingen og inflasjonen, oljeprisen og lave lønnstillegg har også gjort sitt. Fortsatt er det nedgang i arbeidsledigheten.
  • Den sterke krona er det beste beviset på at også markedet har friskmeldt norsk økonomi. Selv etter siste rentekutt fortsatte krona sin oppgang. Dette har ført til krav om at Norges Bank raskt må sette ned rentene igjen. Det blir påstått av kronekursen er for sterk for norsk eksportindustri, og at arbeidsplasser står i fare. I et intervju her i avisa sa Arbeiderpartiets nestleder Jens Stoltenberg at den høye kronekursen er en dårlig nyhet, og mente regjeringens finanspolitikk må ta skylden for at norske renter er betydelig høyere enn i euro-området.
  • Nå vet selvsagt Stoltenberg bedre enn de fleste at et europeisk rentenivå hos oss i dag ville være en katastrofe for norsk økonomi og arbeidsplasser. Vi må ikke gjøre om igjen feilene fra vinteren 1997. Eurolandene sliter med en skyhøy ledighet, og må stimulere den økonomiske aktiviteten med lav rente. Når veksten også hos oss ser ut til å avta i tida framover, vil det gi rom for flere rentekutt. Nå gjelder det å ikke forhaste seg.
  • Den myke landingen for norsk økonomi kan gå i vasken hvis myndighetene slakker tøylene utover høsten. Derfor er grunn til å frykte en valgkamp der løftene sitter løst. Etter innstrammingene i fjor vil det komme krav om å ta igjen det forsømte på mange områder. Ikke minst vil det skje i de tre regjeringspartiene. Men hvis regjeringen skal basere seg på fortsatt støtte fra høyresiden, vil det bli umulig å balansere budsjettet med økte skatter, selv ikke for de rikeste. Derfor kan regjeringen Bondeviks skjebne i høst bli lagt i Arbeiderpartiets hender.