Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlig vann

Over 200 vannverk er smittebærere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

235 vannverk i Norge mangler systemer for desinfeksjon. De som får vann fra disse vannverkene, risikerer dermed å få i seg sykdomsfremkallende organismer.

Det viser tall Bergens Tidende har innhentet fra Vannverkregisteret hos Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

41 vannverk i Hordaland forsynte i fjor abonnentene med drikkevann som ikke var desinfisert. Fylket topper dermed statistikken sammen med Nordland og Troms. I Sogn og Fjordane manglet 24 vannverk utrustning for desinfeksjon. De fleste vannverkene som leverer ikke-desinfisert vann i springen til husstandene, er små og forsyner inntil 3.800 personer.

Men vannbehandlingsanlegg er ingen garanti for at drikkevannet er rent og trygt. Nesten 10 prosent av norske vannverk hadde utilfredsstillende vannkvalitet i fjor, til tross for i at de behandlet vannet for at det skal være hygienisk trygt.

Utilfredsstillende vannkvalitet måles ved å undersøke mengden av E.coli-bakterier, som er en indikatorbakterie for forurensning fra avføring hos både mennesker og dyr. I tillegg er trolig mørketallene store. 190 vannverk unnlot å rapportere inn data for E.coli til Folkehelseinstituttet i fjor.

Seniorrådgiver Morten Nicholls i Mattilsynet mener vi likevel har rimelig god drikkevannskvalitet her i landet.

- Det er ikke så veldig mange som blir syke på grunn av drikkevannet. På den annen side vet vi jo ikke i hvilken utstrekning lettere magesjau, som ikke er uvanlig blant folk, skyldes dårlig vannkvalitet eller andre forhold, sier Nicholls. (NTB)

Smitter i vann. E.coli-bakterien påvist i nær ti prosent av norske vannverk.
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media