Obama om Trumps påstander:

- Farlig vei

Barack Obama går i et nytt intervju hardt ut mot Donald Trumps påstander om valgfusk.

GIR INTERVJU: Barack Obama har gitt CBS et intervju etter valget og går hardt ut mot Donald Trump. Video: CBS via YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at Barack Obama gjør et eksklusivt intervju hos CBS denne uka. Det er Obamas første TV-intervju etter årets valg.

Intervjuet sendes egentlig søndag, men «CBS 60 Minutes» delte natt til fredag et klipp fra intervjuet.

I klippet, som ble sendt på «CBS Evening News» torsdag kveld, går Barack Obama hardt ut mot Donald Trumps påstander om valgfusk.

- De ser ut til å være motiverte. Delvis fordi presidenten ikke liker å tape, og aldri innrømmer tap, sier Obama til CBS-anker Scott Pelley om Trumps valgfusk-påstander.

- Vi vil vinne

Det har snart gått ei uke siden Joe Biden ble kåret til vinner av presidentvalget i USA av de amerikanske mediehusene. Desicion Desk HQ var det første valganalyseselskapet i verden som utpekte Joe Biden til USAs neste president. Dagbladet fikk sine tall levert fra Desicion Desk HQ og kunne derfor utrope Biden til vinner en dag før en rekke andre medier.

Til tross for at Biden ble kåret til vinner for snart ei uke siden fortsetter Trump å hevde at han er den egentlige vinneren av valget. Presidenten har gjentatte ganger kommet med udokumenterte påstander om valgfusk.

- Vi vil vinne! skrev Trump seinest i går på Twitter.

- Bekymret

Det liker Obama dårlig. Han omtaler retningen presidenten nå går i som «farlig».

Obama mener også at republikanerne som støtter Trumps påstander setter demokratiet i fare.

- Jeg er mer bekymret over det faktum at andre republikanske tjenestemenn som helt klart vet bedre følger etter på dette, og gjenspeiler ham på denne måten, sier Obama til kanalen.

VANT: Trump-kampanjen har vunnet et søksmål i Pennsylvania. Slik påvirker det valget i USA. Reportere: Marte Nyløkken Helseth og Vegard Kvaale / Dagbladet TV. Vis mer

- Det er enda et steg i å fjerne legitimiteten til ikke bare den kommende Biden-administrasjonen, men demokratiet i sin helhet. Og det er en farlig vei, fortsetter han.

Full splittelse

Det har vært full splittelse i Det Republikanske partiet den siste tida. Noen republikanere har gratulert Biden med seieren, mens andre ber Trump om å fortsette å kjempe.

Trump-rådgiver Chris Christie, som regnes som en av Trumps allierte i det republikanske partiet, er en av dem som har talt presidenten imot.

- Det er rett og slett ikke grunnlag for å framsette den anklagen i kveld. Det er rett og slett ikke det. Alle mottatte stemmer må telles, har Christie sagt til ABC News.

- Vi kan ikke støtte deg blindt uten bevis, fortsatte han.

Fortsatt er det mange som viser Trump lojalitet.

Sønnene hans Donald Jr. og Eric Trump er blant dem som støtter faren.

«Hvor er republikanerne? Ha litt ryggrad. Kjemp mot dette bedrageriet!», har Eric Trump skrevet på Twitter.

- Sikreste noensinne

Natt til fredag skrev representanter for USAs valgmyndigheter i en uttalelse at det ikke finnes bevis for at stemmesedler ble endret eller gikk tapt under valget forrige uke.

- Valget 3. november var det sikreste i amerikansk historie, heter det i en felles uttalelse fra to komiteer med ansvar for sikkerheten og gjennomføringen av valget.

LANGET UT: USAs tidligere president Barack Obama langet ut mot Donald Trump i hans første valgkamptale. Video: AP Vis mer

Snakker ut

I intervjuet med CBS skal Obama snakke om sin nye bok,«A promised land» - «Et lovet land» på norsk.

Obama var USAs 44. president fra 2009 til 2017. Boka er den første av to bind, og kommer 17. november.

USAs påtroppende president Joe Biden var Obamas visepresident i hans periode i Det hvite hus. Obama har også bidratt betydelig i Bidens valgkampanje.

- Jeg kunne ikke ha vært stoltere av å gratulere vår neste president, Joe Biden, og vår neste førstedame, Jill Biden. Jeg kunne heller ikke vært stoltere av å gratulere Kamala Harris og Doug Emhoff med Kamalas banebrytende valg, som gjør henne til vår neste visepresident, uttalte Obama lørdag.

Hele Obama-intervjuet blir sendt på «CBS 60 Minutes» og i «CBS Sunday Morning» søndag.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer