Farlig veiskille

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det vil ta ei uke før resultatet etter gårsdagens irakiske valg er klart, men valget forløp omtrent som forventet. Flere titalls mennesker ble drept i selvmordsangrep mot valglokaler og menneskemasser på vei for å stemme. Den irakiske valgkommisjonen anslår valgoppslutningen til mer enn 60 prosent, mens FNs talsmenn gir mer forsiktige anslag.

Kaoset i enkelte deler av Irak er så komplett at det vil ta tid før totaloversikten er klar. Men uansett synes det riktig at oppslutningen var imponerende i mange kurdiske områder i nord, og sjiamuslimske områder i sør. For disse befolkningsgruppene, som til sammen utgjør nærmere 80 prosent av Iraks befolkning, var valget en frigjøring fra den sunnimuslimske eliten og arven etter Saddam. Men i kjerneområdet til den sunnimuslimske befolkningen, fra Bagdad og nordover, er bildet et annet: Boikott, frykt, motstand og nærmest ingen tilgang på uavhengig informasjon. I sum ligger valget an til å bli akkurat den parodien på et demokratisk nasjonalt valg som mange fryktet. Overføring av makt fra Iraks sunniminoritet til et majoritetsstyre for kurdere og sjiamuslimer høres kanskje tilforlatelig ut. Men et majoritetsdiktatur med en marginalisert minoritet, vil ikke være store framskrittet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer