Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlig veiskille

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil ta ei uke før resultatet etter gårsdagens irakiske valg er klart, men valget forløp omtrent som forventet. Flere titalls mennesker ble drept i selvmordsangrep mot valglokaler og menneskemasser på vei for å stemme. Den irakiske valgkommisjonen anslår valgoppslutningen til mer enn 60 prosent, mens FNs talsmenn gir mer forsiktige anslag.

Kaoset i enkelte deler av Irak er så komplett at det vil ta tid før totaloversikten er klar. Men uansett synes det riktig at oppslutningen var imponerende i mange kurdiske områder i nord, og sjiamuslimske områder i sør. For disse befolkningsgruppene, som til sammen utgjør nærmere 80 prosent av Iraks befolkning, var valget en frigjøring fra den sunnimuslimske eliten og arven etter Saddam. Men i kjerneområdet til den sunnimuslimske befolkningen, fra Bagdad og nordover, er bildet et annet: Boikott, frykt, motstand og nærmest ingen tilgang på uavhengig informasjon. I sum ligger valget an til å bli akkurat den parodien på et demokratisk nasjonalt valg som mange fryktet. Overføring av makt fra Iraks sunniminoritet til et majoritetsstyre for kurdere og sjiamuslimer høres kanskje tilforlatelig ut. Men et majoritetsdiktatur med en marginalisert minoritet, vil ikke være store framskrittet.

Farligst av alt: En irakisk regjering med majoriteten av befolkningen bak seg er helt avhengig av utenlandske soldater. Og valgoppslutning kan ikke forveksles med tillit til utenlandske soldater i Irak. Målinger viser at den tilliten er forsvinnende liten, også blant Iraks sjiamuslimer. Valget kan derfor etter hvert få bare en eneste vinner: Al-Qaida-inspirerte terrorgrupper med tilgang på nye rekrutter i en marginalisert sunnimuslimsk befolkning, i et klima for borgerkrig og med flust av vestlige mål.

Mange fraråder amerikansk tilbaketrekning fra Irak. Bakgrunnen er frykt for blodbad. Vi mener alternativet er enda verre. Tilbaketrekning vil bli blodig, men hver dag med vestlige soldater i landet er en gavepakke til regionens skrudde ekstremister. Bildet av vestlig okkupasjon i Irak er samtidig en unnskyldning for regionens egne aktører til ikke å ta sitt ansvar for det ragnarok vi bare har sett begynnelsen på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media