Farlig virus uten kur påvist i Norge

Vanligst i vinter- og vårsesongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er påvist enkelte tilfeller av enterovirus D68 i Norge. Viruset kan gi lammelser, og det finnes ingen kur, opplyser Folkehelseinstituttet.

- Dette er ikke et poliovirus, og Norge er fortsatt poliofritt, sier overlege Trude Arnesen i avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Viruset er den vanligste årsaken til lettere former for hjerne- og hjernehinnebetennelser. Disse opptrer gjerne i mindre utbrudd med lette til moderate sykdomstilfeller, uten dødsfall eller ettervirkninger, og vanligst i vinter- og vårsesongen. Virusene kan også gi luftveisinfeksjoner og en sjelden gang nevrologiske symptomer som lammelser.

- Enterovirus smitter fra avføring via hender til mat, samt ved hoste. God hånd- og hostehygiene reduserer smitte, sier Arnesen.

Viruset forekommer vanligvis hos barn og ungdom med milde symptomer som feber, luftveissymptomer, og kroppssmerter, men kan i sjeldne tilfeller gi et mer alvorlig sykdomsbilde, med luftveissymptomer og med nevrologiske symptomer.

Det finnes ingen helbredende behandling ut over generell støttebehandling inkludert fysioterapi. Forebyggende tiltak er god hånd- og hostehygiene. Det finnes ingen vaksine, skriver FHI.

(NTB)