Farlige barn havner på gata

Akuttplasser for ungdom i Oslo har stått tomme etter at bydelene selv overtok ansvaret. Nå raser de ansatte mot den nye betalingsordningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bydelene prioriterer ikke barn og unge i krisesituasjoner. Det har alltid vært stappfullt hos oss. Samtidig har vi hatt lange ventelister med ungdom som ønsker å få krisehjelp. Men i dag har vi bare tre ungdommer som får hjelp hos oss, sier Mikkel, Vold ved Biermannsgate akutt- og utredningsinstitusjon for barn og ungdom.

Han tror dette skyldes den nye betalingsordningen som startet fra 1. juli.

- Vi river oss i håret av sinne, fordi vi tror det er bydelene som ikke vil satse på ungdom med problemer, sier Vold. Han frykter at det er mange barn og unge som ruser seg, prostituerer seg eller har andre problemer. De kan være farlige for seg selv og andre.

Provosert

1. juli ble midlene som barne- og familieetaten hadde brukt på institusjonsplasser i barnevernet fordelt på de forskjellige bydelene i Oslo.

- Denne ordningen skulle sikre at bydelene kunne stå friere i sitt valg til å disponere penger, sier Aud Blinge, fungerende kommunehelsesjef i byrådsavdelingen for velferd og sosiale tjenester. Hun opplyser at pengene bydelene fikk forvalte, ikke var øremerket til bruk av institusjonsplasser, noe som betød at bydelene kan bruke midlene til hva de vil.

Dette provoserer mange ansatte ved de forskjellige institusjonene, men mange vil ikke stå fram med navn.

- Vi synes det er helt absurd og latterlig at bydelene er så blinde i ei tid da det er mange ungdommer som trenger hjelp, sier Mikkel Bay Vold.

Redd

Leder ved Barnevernets ungdomssenter (BUS), Sven Owing, reagerer sterkt:

- Vi har hatt en dramatisk nedgang i antallet ungdommer som er plassert hos oss. Det er oppsiktsvekkende at dette forandret seg rett etter 1. juli, sier Owing. I dag er det bare én som er plassert på BUS, mens det tidligere alltid har vært fullt og lange køer.

- Jeg har vanskelig for å tro at ungdom plutselig ikke har noen problemer etter at den nye finansieringsordningen trådte i kraft, sier Owing.

- Jeg er redd for at disse ungdommene går på gata, og ikke får den hjelpen de trenger.

Fritt beløp

I løpet av et halvår hadde barne- og familieetaten brukt 122 millioner norske kroner. Da denne pengepotten skulle fordeles på bydelene, vedtok bystyret at den bydelen som hadde tatt i bruk slike tjenester mest skulle få innvilget flest penger.

- Bydel Furuset fikk hele 14,4 millioner, i motsetning til Bydel Frogner-Bygdøy, som bare fikk 1 million, sier spesialrådgiver Jan Mansrud i byrådsavdelingen for velferd og sosiale tjenester. Men det er opp til den enkelte bydelen å bruke disse pengene på hva de vil.

Bekymret

- Min største bekymring er at det går ungdom og barn på gata som virkelig trenger hjelp og faglig oppfølging, men som kommunen ikke plasserer hos oss. Jeg bare lurer på hvor de er nå? sier Mikkel Bay Vold.

- SKANDALØST: Mikkel Bay Vold ved Biermannsgate akutt- og utredningsinstitusjon mener bydelene fullstendig svikter ungdom med problemer, noe som får katastrofale utslag.