Farlige drapsmenn jaktes etter sylfrekk rømning

Joseph Jenkins og Charles Walker er dømt til livstid i fengsel - uten mulighet for benådning.

SLAPP UT: Joseph Jenkins og Charles Walker, begge 34 år gamle, er dømt til livstid i fengsel for drap i USA. Nå har de lurt seg ut til frihet gjennom falske løslatelsespapirer. Foto: Florida Department of Corrections / AP / NTB Scanpix
SLAPP UT: Joseph Jenkins og Charles Walker, begge 34 år gamle, er dømt til livstid i fengsel for drap i USA. Nå har de lurt seg ut til frihet gjennom falske løslatelsespapirer. Foto: Florida Department of Corrections / AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to drapsmennene, som regnes for å være farlige, jaktes nå over hele USA etter at de, for henholdsvis tre og to uker siden, og på finurligste vis, kunne vandre ut fra fengselet i Florida som frie menn, melder AP.

At Jenkins og Walker kunne spasere ut i friheten med underskrevne løslatelsespapirer mellom hendene, har vokst til å bli en kjempeskandale i USA.

Det viser seg at de to drapsmennene, på ukjent vis, har klart å forfalske underskrifter både fra påtalemyndighetens kontor og fra en dommer, på det som tilsynelatende ser ut til å være et reelt og ekte rettsdokument.

Falske underskrifter Av de forfalskede løslatelsespapirene går det fram at livstidsdommene er redusert til 15 år i fengsel.

Nå undersøker påtalemyndighet og fengselsvesen rundt om i USA sine egne databaser for å forsikre seg om at ingen andre fanger er sluppet ut før tida.

Det er foreløpig uklart hvem som har laget de falske dokumentene som beordrer drapsmennenes løslatelse. Myndighetene sier at papirene, i begge tilfeller, ble levert inn for et par måneder siden, allerede da påført falske underskrifter fra påtalemyndighet og en dommer.

Myndighetene i Florida synes ikke de er å klandre for situasjonen som er oppstått.

- Vi har hatt en systemfeil som førte med seg at to personer feilaktig ble løslatt. Dette er veldig frustrerende for alle oss som jobber i systemet, sier sheriff Jerry Demings i Orange County i Florida, ifølge CNN.

- Så ekte ut Myndighetene lurer fælt på hvordan de to 34 år gamle drapsdømte mennene klarte å gjennomføre det omfattende falskneriet.

- Uansett hvordan de har gjort det, må det ha vært nøye planlagt og de må ha kjent systemet godt nok til å kunne gjennomføre det, sier den anerkjente forsvarsadvokaten Mark O´Mara.

Alle offentlige kontorer som er involvert i rettsskandalen bedyrer at de har opptrådt slik de skal.

- Beordringene om å løslate de to så ekte ut, sier statsadvokat Jeffrey L. Ashton.

10 000 dollar i dusør Myndighetene, som regner de to drapsmennene for å være farlige, lover nå en dusør på 10 000 dollar til den som kommer med informasjon som fører til pågripelse av Joseph Jenkins eller Charles Walker.

I september 1998 drepte Joseph I. Jenkins en mann han forsøkte å rane i hans hjem. Seks måneder senere skjøt og drepte Charles B. Walker er mann på et gatehjørne i Orlando.

Begge ble dømt til livstid i fengsel. Det er ikke kjent hvorvidt de to fangene hadde kontakt med hverandre, men de sonet sine straffer i samme fengsel i Florida.

Jenkins forlot fengselet 27. september, Walker spaserte ut 8, oktober, ifølge amerikanske myndigheter.