Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlige forbindelser

Det skjer i svært ulike miljøer: Predikanten står i med menighetslemmet, treneren med idrettsutøveren, toppolitikeren med partiets fersking, overlegen med sykepleieren, professoren med studenten, sjefen med sekretæren. Og nesten alltid er det mannen som er i maktposisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I vinter har tre versjoner av slike relasjoner fått stor oppmerksomhet. En hel verden er blitt innviet i detaljene i forholdet mellom Bill Clinton og Monica Lewinsky. En ambisiøs ung praktikant flørtet med presidenten, ytte seksuelle tjenester som han gladelig tok imot og delvis gjengjeldte, og endte skuffet og frustrert da presidenten trakk seg ut av forholdet. Her hjemme er bygda Oppdal og hele friidrettsmiljøet rystet etter at to kvinnelige idrettsutøvere anmeldte trener Kjell Arve Husby for voldtektsforsøk og utuktig atferd og gikk til privat søksmål da politiet henla anmeldelsene. I går inngikk de to jentene og Husby et forlik der treneren ber om unnskyldning for uriktig oppførsel. Og nylig er offentlighetens søkelys rettet mot seksuelle overgrep fra menn i lederposisjoner i kristne miljøer. 275 kvinner har henvendt seg til Kirkelig ressurssenter for mishandlete kvinner med sine historier.

  • Av og til oppstår søt musikk i hjerter og underliv mellom mennesker i tette relasjoner i arbeidsliv og interessefellesskap. Og fortsatt er kjønnsrollene slik at i de fleste miljøer er det nesten bare menn som har maktposisjoner, og at det styrker mannens attraksjon på kjønnsmarkedet om han har makt og status. Derfor oppstår ofte intime forhold mellom menn med makt og kvinner i avhengighetsposisjon. Noen slike forhold utvikles til kjærlighetsforhold, andre blir episoder ingen av partene i ettertid legger vekt på. Men i en del tilfeller opplever kvinnen seg misbrukt.
  • Hvordan Monica Lewinsky ville tenkt tilbake på sitt forhold til USAs president dersom hun ikke var blitt hovedperson i et politisk drama, får vi aldri svar på. Men de aktuelle hjemlige kjønnsrelasjonene har et fellestrekk vi ikke sjelden ser: Kvinnene kommer i ettertid med anklager om overgrep.
  • Slike farlige forbindelser kan spenne over hele registeret fra det kriminelle, via det etisk kritikkverdige til det som bare er menneskelig tragisk. Noen forhold er enkle å dømme og lette å fordømme. Det er ulovlig å gjøre seksuelle handlinger overfor barn, slik piker i misjonsmiljøer har opplevd. Det er ulovlig å skaffe seg seksuell omgang ved å misbruke sin stilling som lege, psykolog, prest eller lærer. En mann i en slik stilling som lokker en kvinne til sex når hun ber om sjelesorg, behandling eller hjelp, bryter både straffeloven og reglene for yrkesutøvelse.
  • Vanskeligere er det når påståtte overgrep har skjedd i grenseområdet mellom yrkes- og organisasjonsliv og privatsfæren, når kvinnen mener mannen forgriper seg ved å bruke sin maktposisjon til å presse henne til sex. Forholdenes intime karakter gjør at som regel ingen andre enn de to involverte kjenner sannheten, og ofte bedømmer de forholdet ulikt. Det hun opplevde som sexpress, opplevde han som flørt. Det hun opplevde som tvang, kan han ha opplevd som frivillighet.
  • Mange yrkesgrupper og fagmiljøer har fått etiske regler som setter grenser for seksuelle relasjoner. Men den som tror at regelverk kan hindre svermeriske predikanter og kåte mannssjåvinister fra å presse seg på kvinner, eller slokke hjertets ild når den oppstår i forbudte forhold, tar nok feil. Livets mest personlige og intime område lar seg ikke styre ved regler, dersom klokskapen mangler og holdningene er frynsete.
  • I en del miljøer har kvinner de siste par tiårene avdekket enkelttilfeller og kulturer der menn i maktposisjoner utnytter kvinner som sexobjekter. Men kvinnene bør også rette blikket mot seg selv. Det er en arv fra gårsdagens kjønnsrolle når vi beruses av menn med makt og lar oss involvere i forhold vi egentlig ikke ønsker. Og det er et symptom på at kvinner ikke helt har rettet ryggen når anklagene om overgrep kommer lenge etter at disse skjedde. Kvinner som er seg sine grenser bevisst, vet også å vokte dem og å melde fra med en gang dersom sjefen, treneren eller predikanten ikke respekterer grensene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media