Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlige forskjeller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at forskjellene mellom rike og fattige øker. I Oslo har hver 13. person en så lav husholdsinntekt at inntekten blir definert under den såkalte fattigdomsgrensa. Andelen fattige i hovedstaden er dobbelt så høy som i de andre storbyene i Norge. Samtidig har de rike blitt rikere. Mens de ti prosent rikeste i Oslo i 1986 mottok 19 prosent av de samlede inntektene i byen, er prosenten økt til 27 prosent i år 2000. Av alt aksjeutbytte og all aksjegevinst i landet går 30 prosent til Oslo-borgere.
  • Den viktigste forklaringen på den økende fattigdommen i Oslo er, ifølge seniorforsker Mads Ivar Kirkeberg, den høye andelen av ikke-vestlige innvandrere. Blant dem er arbeidsløsheten mye høyere enn blant byens øvrige innbyggere. Og arbeidsløshet er den viktigste årsaken til fattigdom. Innvandrere fra afrikanske land har eksempelvis en arbeidsledighet på 16 prosent, fem ganger mer enn gjennomsnittsledigheten. Blant innvandrere fra Asia og Øst-Europa er ledigheten «bare» tre ganger så høy. Forskjellene mellom de ulike gruppene har blant annet sammenheng med når de har kommet til landet, og hvordan konjunkturene på arbeidsmarkedet har vært.
  • Store og økende forskjeller er en stor utfordring for byens politikere. Det innebærer store uttellinger i sosialhjelp. Om mulig enda mer alvorlig er det at konfliktnivået nødvendigvis vil øke mellom dem som har, og dem som ikke har. Sett i dette perspektivet vil den skolereform som regjeringen nå foreslår å gjennomføre, øke motsetningene ytterligere. Erfaringene fra Sverige viser at fritt skolevalg og økt innslag av privatskoler øker den etniske, sosiale, økonomiske og prestasjonsmessige segregeringen. Adgangen til å etablere privatskoler vil svekke inntrykket av likeverdighet som tradisjonelt er blitt ansett som et fortrinn ved det norske samfunnet. Det vil snarere være som å helle bensin på bålet.
  • For Kristelig Folkeparti, som i dag åpner sitt partilandsmøte på Lillestrøm, bør dette være et tankekors, for å si det svært forsiktig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media