- Farlige kjemikalier i hvalkjøtt

Norsk hvalkjøtt inneholder noen av verdens mest farlige kjemikalier. Det hevder Verdens Naturfond (WWF).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I kjøttet, og spesielt i spekket, har vi funnet PCB, dioksiner og opptil 25 metaller, sier Gordon Shepherd i WWF. Organisasjonen har analysert 20 ulike prøver fra det norske markedet.

Flere av delegatene ved årsmøtet i den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) undrer seg over hvem som med fornuften i behold ville spise disse produktene, om de kjente til helserisikoen.

I forskningskretser er det allment kjent at hvalspekk ofte inneholder DDT, dioksiner og tungmetalleer som kadmium. Disse stoffene kan påvirke immunsystemet, forplantningsevnen og hjerneceller. Japan og Norge driver aktiv forskning innen forurensning av hval.

Professor og vitenskapelig rådgiver, Lars Walløe, tilbakeviser at det er farlig å spise norsk hvalkjøtt.

-Nordmenn spiser ikke hvalspekk, og det er i spekket disse konsentrasjonene er høyest. Nivåene for disse stoffene er lave når det gjelder hval som er fanget utenfor Norge, og helt uten helsemessig betydning, mener han. Walløe innrømmer imidlertid at dette er bekymringsfullt på lengre sikt.

(NTB)