IKKE PÅ SPORET: Norge er et av flere land som har satt en to graders temperaturøkning som farlig. Verken Norge eller EU er i nærheten av å nå denne målsetningen, ifølge miljøminister Erik Solheim. Arkivfoto: EPA/SCANPIX
IKKE PÅ SPORET: Norge er et av flere land som har satt en to graders temperaturøkning som farlig. Verken Norge eller EU er i nærheten av å nå denne målsetningen, ifølge miljøminister Erik Solheim. Arkivfoto: EPA/SCANPIXVis mer

- Farlige klimaendringer uunngåelige

Forskere frykter at muligheten til å unngå katastrofale klimaendringer er i ferd med å gå tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Forskere frykter at muligheten til å unngå katastrofale klimaendringer er i ferd med å gå tapt - uten at politikerne forstår alvoret i situasjonen.

Vannmangel, ørkenspredning, sult og store flyktningstrømmer er noe av det verden risikerer hvis den globale oppvarmingen kommer ut av kontroll.

Både Norge og EU har satt 2 grader som en grense for når klimaendringene blir farlige, men mange fagfolk begynner å miste troen på at målet kan nås.

I en ny undersøkelse har den britiske avisa The Guardian spurt flere hundre klimaeksperter om de tror 2-gradersmålet vil bli nådd. Nesten 90 prosent svarer nei.

- Vi er ikke på sporet til å nå dette målet nå, medgir miljøminister Erik Solheim (SV), som tirsdag og onsdag deltar på et uformelt møte for EUs miljøvernministre i Praha.

Pessimisme

Solheim fastholder likevel at det er viktig å ikke miste 2-gradersmålet av syne.

Han peker på at noen få graders forskjell i den globale gjennomsnittstemperaturen innebærer dramatiske forandringer i klimaet.

Flere av forskerne som The Guardian har snakket med, sier de er redde for at pessimistiske uttalelser skal få folk til å miste motet.

I undersøkelsen svarer nesten 40 prosent at det ikke lenger er mulig å nå 2-gradersmålet, men få vil stå fram med navn og si dette offentlig.

- Å si til folk at så og så mange tror dette er umulig, kan bli en selvoppfyllende profeti. Store ting kan oppnås når alle tror det er mulig, sier en forsker som ikke ønsker å bli navngitt.

Flere er likevel bekymret for at det sterke fokuset på 2-gradersmålet kan svekke arbeidet med å tilpasse samfunnet til en temperaturøkning som ikke lenger kan unngås.

- Mulig, men vanskelig

Forskningsdirektør Eystein Jansen ved Bjerknessenteret i Bergen sier de globale utslippene av klimagasser må begynne å synke allerede i 2015 hvis 2-gradersmålet skal nås.

- Jeg tror det er mulig, men svært vanskelig, sier Jansen, som selv deltok i arbeidet med den siste rapporten til FNs klimapanel.

G20-møtet i London i begynnelsen av april, da verdens mektigste land forsøke å finne en vei ut av den økonomiske krisen, ble omtalt som en mulighet til å legge om økonomien i mer miljøvennlig retning. Men lederne på møtet klarte ikke å bli enige om konkrete tiltak for å nå dette målet.

- Møtet viser at politiske ledere ikke oppfatter klimaendringene som noe som haster, sier forsker Simon Lewis ved universitetet i Leeds til The Guardian.

Gradvis endring

Erik Solheim tror alvoret i klimaendringene verken har sunket skikkelig inn blant politikere eller hos befolkningen generelt.

- Det dreier seg om snikende, gradvise endringer. Derfor kan man oppfatte det som noe vi kan skyve foran oss, sier Solheim til NTB.

På et møte for klimaforskere i København i mars ble det lagt fram en rekke nye funn som tyder på at konsekvensene av den globale oppvarmingen kan bli verre enn tidligere antatt.

Én studie konkluderer med at deler av Sør-Europa kan ende opp som ørken hvis den globale temperaturen stiger med 4 grader.

En annen rapport anslår at halve kloden kan bli ubeboelig hvis det ikke gjøres noe for å kutte utslippene av klimagasser.

(NTB)