- Farlige klimaendringer uunngåelige

Forskere frykter at muligheten til å unngå katastrofale klimaendringer er i ferd med å gå tapt.

IKKE PÅ SPORET: Norge er et av flere land som har satt en to graders temperaturøkning som farlig. Verken Norge eller EU er i nærheten av å nå denne målsetningen, ifølge miljøminister Erik Solheim. Arkivfoto: EPA/SCANPIX
IKKE PÅ SPORET: Norge er et av flere land som har satt en to graders temperaturøkning som farlig. Verken Norge eller EU er i nærheten av å nå denne målsetningen, ifølge miljøminister Erik Solheim. Arkivfoto: EPA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 Forskere frykter at muligheten til å unngå katastrofale klimaendringer er i ferd med å gå tapt - uten at politikerne forstår alvoret i situasjonen.

Vannmangel, ørkenspredning, sult og store flyktningstrømmer er noe av det verden risikerer hvis den globale oppvarmingen kommer ut av kontroll.

Både Norge og EU har satt 2 grader som en grense for når klimaendringene blir farlige, men mange fagfolk begynner å miste troen på at målet kan nås.

I en ny undersøkelse har den britiske avisa The Guardian spurt flere hundre klimaeksperter om de tror 2-gradersmålet vil bli nådd. Nesten 90 prosent svarer nei.

- Vi er ikke på sporet til å nå dette målet nå, medgir miljøminister Erik Solheim (SV), som tirsdag og onsdag deltar på et uformelt møte for EUs miljøvernministre i Praha.

Pessimisme

Solheim fastholder likevel at det er viktig å ikke miste 2-gradersmålet av syne.

Han peker på at noen få graders forskjell i den globale gjennomsnittstemperaturen innebærer dramatiske forandringer i klimaet.

Flere av forskerne som The Guardian har snakket med, sier de er redde for at pessimistiske uttalelser skal få folk til å miste motet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer