Farlige klovner i atomsirkuset

Atommaktene avviser alle appeller om total atomvåpen-nedrustning. Sist ut er Vladimir Putin, som har varslet at atomvåpnene skal få en ny rolle i Russlands strategi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Atomnedrustningen er stagnert, slo generalsekretær Kofi Annan fast da FN nylig åpnet sin konferanse om nedrustning i Genhve. Atommaktene avviser alle appeller om total nedrustning og bruker våpnene i stedet som et ledd i sin utenrikspolitikk. Sist ut er Vladimir Putin, som har varslet at atomvåpnene skal få en ny rolle i Russlands strategi. Tidligere kunne de bare brukes hvis Russlands eksistens var truet. Nå skal de kunne brukes som en siste utvei i en generell krisesituasjon.
  • Blir verden farligere av den grunn? Russlands konvensjonelle forsvar er i dårlig forfatning. Enhver angriper risikerer å bli møtt av et motangrep med atomvåpen ganske raskt, uansett doktrine. Det illevarslende i den nye doktrinen er hva den sier om framtida, om konfrontasjon og trusler i stedet for samarbeid.
  • Det er ikke mange år siden Russland og NATO omfavnet hverandre i et partnerskap for fred, og Jeltsin erklærte at Russland ikke hadde en eneste fiende i verden. Så besluttet NATO å ta opp Polen, Ungarn og Tsjekkia som nye medlemmer og gikk deretter til krig mot Jugoslavia. Russland trakk seg ut av favntaket, vennskapet ble et gryende fiendskap. De vestlige land med USA i spissen vil skaffe seg overherredømme i verden, erklærte Jeltsin da, og dro så til Kina og fikk støtte der.
  • USA beskylder Kina for å ha stjålet amerikanske atomhemmeligheter og erklærer at det skal bygges et nytt rakettforsvar. Hvis USA skal få det til, må traktaten om slike våpen mellom USA og Russland endres eller brytes. Samtidig sier den amerikanske kongressen nei til å ratifisere avtalen som forbyr testing av atomvåpen. Start2-avtalen, om reduksjon av amerikanske og russiske strategiske raketter, er ratifisert i USA, men ikke i Russland. Nasjonalforsamlingen der tenker på saken på femte året. Ikke bare atomvåpnene selv, men inngåtte avtaler om dem brukes i dag som kasteballer i internasjonal politikk. Klovner? Sirkus? I alle fall forstår vi godt at Kofi Annan høres resignert ut.