FINNES OGSÅ I NORGE: Avdelingsoverlege Steinar Madsen ved avdeling for legemiddelinformasjon ved Statens legemiddelverk er bekymret for det han kaller «designer-drugs» eller «oppfinnerstoffer» som selges over nett. - Dette er nye kjemiske stoffer, og en del av disse når markedet og tas i bruk før vi vet hva det er for noe. De er uforutsigbare, kan gi en uhyre sterk virkning og i verste fall føre til overdose, sier Madsen til Dagbladet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FINNES OGSÅ I NORGE: Avdelingsoverlege Steinar Madsen ved avdeling for legemiddelinformasjon ved Statens legemiddelverk er bekymret for det han kaller «designer-drugs» eller «oppfinnerstoffer» som selges over nett. - Dette er nye kjemiske stoffer, og en del av disse når markedet og tas i bruk før vi vet hva det er for noe. De er uforutsigbare, kan gi en uhyre sterk virkning og i verste fall føre til overdose, sier Madsen til Dagbladet. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Farlige nettdop finnes også i Norge

De er uforutsigbare og kan gi en uhyre sterk virkning, sier Madsen i Legemiddelverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Sverige slår nå forskerne alarm og advarer mot et nytt og ukjent nettdop, som har medført sykehusinnleggelser for minst fire ungdommer.

Forskeren Kai Knudsen i Sverige sier til Expressen at man foreløpig ikke vet hvilke stoffer dette dopet inneholder.

Medisinsk fagdirektør ved avdeling for legemiddelinformasjon i Legemiddelverket i Norge, Steinar Madsen deler den svenske forskerens bekymring.

- Uforutsigbare - Det dukker stadig opp slike «designer-drugs» eller «oppfinnerstoffer» som vi kaller det på norsk. Dette er nye kjemiske stoffer, og en del av disse når markedet og tas i bruk før vi vet hva det er for noe. De er uforutsigbare, kan gi en uhyre sterk virkning og i verste fall føre til overdose, sier Madsen til Dagbladet.

Han anslår at det finnes flere hundre slike stoffer også tilgengelig i Norge.

- Slike stoffer blir brukt av nordmenn også, men det er noe mindre enn i andre land. Noen av disse vet vi ikke hva inneholder, slik som forkeren i Sverige påpeker. Det sier noe om hvor fryktelig farlig det kan være å innta disse stoffene, sier Madsen.

Ønsker ny lovbestemmelse Han forteller at Legemiddelverket har foreslått at det innføres en ny lovbestemmelse som gjør at denne gruppen av narkotiske stoffer automatisk kommer på narkotikalista.

- Nå føres stoff for stoff opp på lista, og når det dukker opp hundrevis av stoffer, blir det vanskelig. Vi vil at alle stoffer som likner på hverandre automatisk havner på narkotikalista.

INGEN GODE SVAR: Forsker Kai Knudsen ved sykehuset Sahlgrenska i Göteborg i Sverige sier til Expressen at analyser ikke har gitt noen klare svar på hva slags stoff det er som har gjort fire ungdommer alvorlig sjuke. Foto: Lennart Rehnman / Leif Jacobsson / Expressen
INGEN GODE SVAR: Forsker Kai Knudsen ved sykehuset Sahlgrenska i Göteborg i Sverige sier til Expressen at analyser ikke har gitt noen klare svar på hva slags stoff det er som har gjort fire ungdommer alvorlig sjuke. Foto: Lennart Rehnman / Leif Jacobsson / Expressen Vis mer