Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Farlige situasjoner kan fort oppstå

Forskere tror spillet mellom Norge og Russland vil øke spenningen.

FLERE KOMMER: 300 soldater fra det amerikanske marinekorpset landet 16. januar på Trondheim Lufthavn Værnes. Nå kommer det flere. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
FLERE KOMMER: 300 soldater fra det amerikanske marinekorpset landet 16. januar på Trondheim Lufthavn Værnes. Nå kommer det flere. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom nyheten om at det amerikanske marinekorpset dobler antall soldater på norsk jord, og i dag kom nyheten om at Russland «har begynt sin største samling på ti år».

Forskere og Russland-eksperter tror ikke at det har en direkte sammenheng at hendelsene skjer med rundt 24 timers mellomrom, men at det er en indirekte sammenheng.

- Spent situasjon

- Det er en sammenheng i den forstand at antallet øvelser på begge sider av NATO-Russland grensen øker og at tropper utplasseres stadig nærmere den andres grenser. Dette er del av et eskalerende mønster etter konflikten i Ukraina i 2014, sier Julie Wilhelmsen, seniorforsker i NUPI, til Dagbladet.

Mønsteret Wilhelmsen snakker om er at når Russland øver mer, øver Norge mer.

Og når Norge inviterer flere amerikanske tropper inn på norsk jord, reagerer Russland med en tilsvarende opptrapping på sin side. Det utvikler seg en spiral der spenningen stadig øker.

- Jeg tror ikke at det ender med en krig, men vi er i en situasjon hvor man bør være påpasselig med å kommunisere hva man holder på med. Den ene parten sier at egen handling ikke er offensiv, men den andre tolker det slik. Situasjonen blir til slutt veldig spent. Mistillit og lite kommunikasjon kan føre til misforståelser og farlige situasjoner kan fort oppstå, sier Wilhelmsen.

Onsdag ettermiddag ble hele 36 krigsskip og støttefartøy på vei ut i Barentshavet. I tillegg ble rundt 20 fly sendt på vingene. Mer enn 150 ulike rakett- og artillerivåpensystemer og annet spesialutstyr har blitt plassert ut langs kysten av Kolahalvøya.

Øvelsen president Vladimir Putin har satt igang har ført til at store områder i Barentshavet har blitt stengt av for sivil skipsfart og stengt luftrommet for sivile fly over området. Det er ventet at øvelsen vil vare til slutten av neste uke.

Øvelsen kom bare ett døgn etter at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) kunne fortelle at Rygge rigges for at amerikanske kampfly og marinesoldater på Værnes kan bli i ytterligere fem år eller mer.

Signaler til omverden

Jakub M. Godzimirski, også forsker ved NUPI, støtter Wilhelmsens forklaring om at Russlands øvelse ikke har noen direkte sammenheng med antallet amerikanske soldater på norsk jord dobles, men at det har en indirekte sammenheng.

Godzimirski tror at det norske forsvarets og amerikanske militærets avtale ble inngått for flere uker siden og antar at også øvelsen til Russland har vært planlagt en god stund.

- Russlands øvelse er for å teste militærets evner, materialer og kommandolinjer. I tillegg sender den signaler til omverden om at de er i stand til å gjennomføre store operasjonser, sier Godzimirski til Dagbladet.

- Norge er USAs lakeier

At det kommer flere amerikanske soldater til Norge, tror Godzimirski at Russland kommer til å bruke til sin fordel. De kommer også til å bruke det til sin fordel at beslutningen er kritisert, tror han.

SV kom i går med hard kritikk mot regjeringen. De mener regjeringen bidrar til å uthule basepolitikken. Den såkalte baseerklæringen av 1949 slår fast at fremmede makter ikke skal ha militærbaser i Norge i fredstid.

- Fra Russland sin side ses dette på som at NATO er en aggressiv militær allianse og at Norge er USAs lakei. Russland tror at Norge ikke er i stand til å føre en selvstendig politikk, men er tvunget til å åpne opp for flere soldater, sier Jakub M. Godzimirski.

Det som også gjør situasjonen mer komplisert sett fra Norges side, tror Godzimirski handler om at USAs president Donald Trump har gjort situasjonen mer komplisert.

- USA har tidligere vært en viktig alliert som leverte sikkerhet og bilaterale relasjoner, men nå er bildet mer forvrengt. USA er fortsatt en viktig alliert, men de har en president som blir kritisert av Erna Solberg og andre statsledere. Det bidrar til å gjøre situasjonen om at amerikanske soldater er på norsk jord mer komplisert, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media