Farlige stråler i solarium

Statens strålevern har pålagt landets største solariumkjede, Brun & blid, å bytte ut en stor del av solrørene sine. Målinger avslørte at lysrørene hadde dobbelt så høye stråleverdier som tillatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De ulovlige dosene med UVB kan føre til akutte forbrenningsskader, økt kreftfare og tidlig aldring av huden, sier førstekonsulent Eva Bjørklund i Statens strålevern.

Hun ser meget alvorlig på saken og har gitt solariumkjeden frist til 13. november med å rydde opp i forholdene.

- Vi fikk så mange henvendelser på kort tid fra andre solstudioer, at vi dro ut for å måle stråledosene på et av Brun & blids solarier. Målingen avslørte altfor høye doser med UVB-stråler, sier førstekonsulenten i Statens strålevern.

Ytterligere undersøkelser har påvist at den delen av produksjonen som har skjedd i USA av det typegodkjente lysrøret Euro Sun F3 ES 3-71-100w, har for sterke stråler.

- Det er de USA-produserte rørene av dette merket som har for høye UVB-doser. Vi har grunn til å tro at solariumkjeden ikke har vært klar over dette, og derfor har brukt rørene i god tro, sier Eva Bjørklund.

Mangler kompetanse

Statens strålevern er meget bekymret over at så mange av landets solstudioer benytter ulovlige solrør og drives uten fagkompetanse.

- Vi har ikke kapasitet til å kontrollere dette markedet. Vi har en muntlig avtale med kommunene om oppfølging, men dette blir ikke fulgt opp alle steder. Nå vil vi på nytt sende brev ut til kommunene og oppfordre dem til å ta oppgaven alvorlig. Situasjonen begynner å bli farlig for brukerne, sier førstekonsulent Eva Bjørklund i Statens strålevern.

Solariumansvarlig og styreformann i den halvannet år gamle Brun & blid-kjeden, Thorbjørn Frantzen, beklager sterkt det som har skjedd, og sier at de selvfølgelig vil bytte ut de aktuelle rørene.

- I utgangspunktet står dette produktet på lista til Statens strålevern over godkjente solrør. Vi var selvfølgelig ikke klar over at de USA-produserte rørene har for sterke stråler. Heldigvis utgjør disse rørene bare en mindre del av alle lysrørene i solsengene våre, sier Thorbjørn Frantzen.
Han anslår likevel at det kommer til å koste Brun & blid langt over en million kroner å skifte ut 4000 av kjedens totalt 65000 lysrør.

Useriøse aktører

- Vi har ofte tipset Statens strålevern om useriøse aktører på dette markedet. Da har ingenting skjedd. Nå er vi selv blitt rammet, og det skal vi selvfølgelig rydde opp i, lover solariumansvarlig Thorbjørn Frantzen i Brun & Blid.

Han avviser at lysrørene kan ha ført til forbrenningsskader hos kundene.

- Vi har ikke mottatt en eneste klage. Dessuten anbefaler vi kundene en betydelig kortere bruningstid enn det som er vanlig, fordi rørene våre har en så god effekt på kort tid, sier Frantzen.