Farlige verstinger

Igjen har Hagen vunnet en maktkamp. Denne gangen mot partiets verstinger. Før har han tatt verstingenes parti. Hva har skjedd?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har Hedstrøm og Kleppe gjort sin jobb? Er de gått ut på dato? Er ikke lenger innvandringshets noen god stemmesanker? Søker også Hagen inn mot sentrum, som anstendig konstruktiv politiker i siste fase av sitt lange liv som rikspolitiker? Vil han bli husket som landets dyktigste mediepolitiker, eller statsmannen som gjorde det mulig å gjenreise en stor borgerlig blokk? Spørsmålene står i kø etter de siste ukenes interne stridigheter i Frp.

  • Den siste runden av konflikter som kulminerte på gruppemøtet onsdag, begynte i sommer da Hagen var på et langvarig ferieopphold i Spania. Da startet Vidar Kleppe og Øystein Hedstrøm sin «turné» med grovkornet innvandringsmotstand. Nestleder Siv Jensen kritiserte dem, men fikk kalde føtter, og bortforklarte seinere sin kritikk. Det politiske miljøet analyserte dette som et klassisk Hagen-knep: La pitbullene gjøre jobben sin, så kan partiledelsen opptre ansvarlig og holde seg til eldre og helse som tema. Fra sitt feriested og seinere vel hjemme balanserte Hagen mellom forsiktig avstandtagen og lojal backing.
  • Underveis må tvilen ha begynt å melde seg. Den planlagte dosen innvandrerhets var i ferd med å bli en overdose. Kleppes og Hedstrøms «turné» ble bare to opptredener. En tredje forestilling ble avlyst fordi politiet ikke kunne garantere 100 prosent for sikkerheten. Når kan politiet det?
  • Nei, dette handlet mer om erkjennelse enn om sikkerhet. Hagen hadde tatt for lang ferie. Valgkampen var kommet ut av kontroll. Han klarte ikke å styre sine tropper, og langt mindre mediene, fra Spania. Dessuten markerte Høyre denne gangen klar avstand til Frp, i motsetning til i valgkampen fire år i forveien. Og da endelig NRK og TV2 kom til sine lenge planlagte valgprogrammer om innvandring, hadde Høyre allerede fått bekreftet framgang på meningsmålingene, mens Frp viste stagnasjon. Det avgjørende vendepunktet kom under TV2s Holmgang. Der ble Hagen for første gang rundspilt på hjemmebane. Programleder Oddvar Stenstrøm, Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen og sjefen for Statistisk sentralbyrå, Svein Longva, snudde innvandrerspørsmålet på hodet: Uten dem stopper Norge.
  • Og da Frp's ordførerkandidat i Oppegård, Oddbjørn Jonstad, kom på banen med sitt utspill om å internere flyktninger og asylsøkere i leirer, ble råskapen for sterk, selv for de mest kyniske. Da, om ikke før, fikk mange Frp-sympatisører en større frykt enn fremmedfrykten. De var i ferd med å gjøre seg til latter. Anstendigheten vant. Frp tapte. I denne omgangen.
  • En lang periode har det sett ut som om Hagen ikke har hatt styringen i partiet. Jonstad var lett match for Hagen. Verre har det vært i Oslo. Der har Lonstad-fløyen nektet å lystre ham. Hagen har bare kunnet kokettere med sin manglende evne til å styre lokalpartiet han er medlem i. Denne uka måtte han angivelig true med sin avgang for å få sin formasjon på plass i stortingsgruppa. Hedstrøm har trukket seg fra sin plass som sekretær for stortingsgruppa, bitter og skuffet over ikke lenger å ha Hagens støtte. Tidligere nestleder i partiet, Lodve Solholm, har overtatt Hedstrøms jobb.
  • Konflikten med verstingene er farlig for Hagen. De han tidligere har slåss mot, liberalistene, har ikke vært noen trussel. De som brøt ut av stortingsgruppa i 1994, tok ikke velgere fra ham. Hedstrøm og Kleppe ville trekke velgere like godt som Anders Langes fjøslykt i sommernatta, om de skulle bryte med Hagen. Hagen må derfor ri to hester samtidig. Det er nødvendig for å få maksimal oppslutning. Når brunfargen blir for sterk, må den vike for det blå, eller for Hagens politiske entreprenørskap. Fortsatt fins det dem som stemmer på Frp på tross av innvandringspolitikken, ikke på grunn av den. Den siste runden betyr ikke at Frp vil tone ned sin innvandringspolitikk. Så lenge Hagen selv kan finslipe formuleringene og overvåke virkningene fra sitt kontor i Stortinget, vil han også kunne måle ut den riktige dosen.