- Farligere å la være å spise fisk

Forskningsdirektør avviser at oppdrettslaks er farlig for barn og gravide.

LAKS: Inneholder miljøgifter, men myndighetene og deres forskere mener grenseverdiene som er satt, sørger for at sjømaten er mer sunn enn usunn.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
LAKS: Inneholder miljøgifter, men myndighetene og deres forskere mener grenseverdiene som er satt, sørger for at sjømaten er mer sunn enn usunn. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vår bekymring er at gravide i Norge spiser mindre fet fisk enn resten av befolkningen. Både av hensyn til barna og mødrene selv, bør de øke inntaket heller enn redusere det, sier Ingvild Eide Graff, forskningsleder ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning.

I VG i dag går seks helseeksperter ut og advarer særlig barn, ungdom og gravide mot å spise for mye oppdrettslaks, på grunn av miljøgiftene i fisken. Persistente organsiske miljøgifter, såkalte POP-er, kan i høye doser ha negativ effekt på hjerneutviklingen.

- Får høyere IQ av fisk Graff snur problemestillingen helt rundt.

- En studie i England har studert barn av mødre som spiste mye sjømat, kom best ut når de gjaldt verbal kompetanse. Fettet i fisken er nødvendig for å lage strukturene i hjernen, og det må komme fra mor. Også Verdens helseorganisasjon og Verdens jordbruksorganisasjon har sett på mødre som spiser fet fisk. De fant at barna oppnådde flere IQ-poeng til tross for at det finnes fremmedsstoffer i fisken. Man må ikke frata barna næringsstoffene som er så viktige; marint omega 3, jod, vitamin D, selen og proteiner.

- Så bildet er ensidig positivt?

- Det som er viktig å få fram, er at det er trygt for befolkningen å spise sjømat. Det er farligere å la være. På den andre siden er det grenseverdier for fremmedstoffer i for eksempel oppdrettslaks, men det overvåker vi hele tiden. Vi tar inn et pålagt antall laks hvert år og analyserer for fremmedstoff. Det er klart dette er en viktig debatt, men det er helt feil å si at gravide bør unngå oppdrettslaks, sier Ingvild Eide Graff.

Laksen får plantefôr
Laksen får miljøgiftene i seg via fôret. Oppdrettslaksen spiser pellets laget av fiskemel, fiskeolje og planteoljer. Graff vil ikke gå inn i en debatt om oppdrettsnæringa bør sørge for at fôret inneholder mindre miljøgifter.

- I 2006 var nivåene av fremmedstoffere høyere inn i dag. På grunn av innblandingen av planteolje, ser vi mindre av miljøgiftene. I tillegg kan næringa velge å bruke fiskeolje med de laveste nivåene, eller man kan rense, men den debatten må du ta med næringa. Vi ser ingen grunn til bekymring, sier Ingvild Eide Graff.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, har innføringen av plantebasert fôr ført til at nivåene av Omega 3 i oppdrettslaks er halvert på ti år.

NIFES er et forskningsinstitutt knytt til Fiskeri- og kystdepartementet som driver forskning knytt til ernæring.