Farligere enn bin Laden

Vestlige etterretningskilder mener Khalid Shaikh Mohammed (38) er al-Qaidas dødligste agent - og farligere enn sjefen sjøl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 11. september i fjor havnet pakistansk politi i en fire timer lang skuddveksling med mistenkte terrorister. Ramzi Binalshibh ble tatt til fange og to andre terrorister lå døde igjen etter skuddvekslingen.

Den kvinnelige FBI-agent var på stedet og bøyde seg ned for å se på de to likene, melder Time Magazines nettutgave. Til den pakistanske politimannens store overraskelse fikk han et kyss på kinnet.

- Vet du hvem du har tatt? Du har drept Khalid Shaikh Mohammed!

Hadde hun hatt rett, kunne USA strøket et toppnavn på sin liste over verdens mest ettersøkte terrorister. Men Mohammed er fremdeles på frifot. Det er også Taliban-leder Mullah Mohammed Omar, Osama bin Laden og hans nestkommanderende Ayman al-Zawahiri.

Med over hundre tusen amerikanske soldater på plass i Golfen er amerikansk etterretning spesielt bekymret over at Mohammed går løs.

- Han er der ute og planlegger ting, mens bin Laden ser ut til å bruke tida si på å holde seg gjemt. Å fange Kahlid ville ha kuttet al-Qaidas militære kapasitet til det halve, sier Rohan Gunaratna, som skrev boka «Inside al-Qaida»

Klekket ut 11. september

Mohammed regnes som mannen som klekket ut planen for terrorangrepene mot USA den 11. september i år 2001. Han skal være al-Qaidas viktigste militære planlegger og hans terrornettverk når over hele Midtøsten og over til Sørøst-Asia.

To av dem som er tatt for terror-bombene på Bali skal detaljert ha forklart om forbindelsen mellom deres grupper og al-Qaida.

Men fingeravtrykkene til Mohammed er klistret til langt flere aksjoner.

 • 1994: Mohammed sto bak planene om å drepe Paven, president Bill Clinton og bak planene om å plassere bomber i 12 amerikanske passasjerfly. Alle ble avslørt før de ble satt ut i live.
 • 7. august 1997: Mohammed var med i al-Qaidas militærkomite, som beordret bombeaksjonene mot USAs ambassader i Afrika. 250 døde og 5000 ble skadd i aksjonene.
 • 12. oktober 2000: Mohammed hadde godkjent aksjonen da en båt full av eksplosiver kjørte inn i den amerikanske marinebåten USS Cole i Yemen. 17 soldater døde, og 39 ble skadd.
 • 11. september 2001: Mohammed var arkitekten bak planene om å kapre rutefly og styrte dem inn i World Trade Center og Pentagon i USA.
 • Februar 2002: Pakistansk politi sier det var Mohammed som dro kniven over strupen på journalist Daniel Pearl. Den amerikanske journalisten hadde da blitt lokket i en fell i Pakistan og ble holdt som gissel før han ble drept.

  Kommer seg alltid unna


  Da pakistansk politi innledet den voldsomme skuddvekslingen i september i fjor, var det Mohammed de var ute etter.

  Vestlige etteretningskilder har fulgt sporene hans via Doha i Qatar, Rio de Janeiro og Manila. Mannen skal ha 60 aliaser, og like mange pass.

  Den 10. september i fjor hadde de funnet hans kone, Karima, og deres to sønner Hamza (10) og Zad (7) i en leilighet i den pakistanske storbyen. Pakistansk politi hadde fått tips om at Mohammed besøkte henne ofte, og at han pleide å kle seg ut som kvinne og skjule seg under en burka.

  Men hovedpersonen hadde som vanlig kommet seg unna.

  Aksjonen dagen etter var heller ikke vellykket i så måte, men den førte til at Binalshibh ble tatt. Han skal også ha vært sentral i planleggingen av angrepene mot USA den 11. september ett år før.

  Sporene etter Shaikh Mohammed er blitt kalde for lengst. Enkelte tror at han har kommet seg til Golfen, nærmere der det skjer...

  Kilde: CNN og Time.

 • Les mer om Khalid Shaikh Mohammed hos FBI.
 • Her er terroristene FBI jakter på.
<B>FARLIGERE ENN SJEFEN: Khalid Shaikh Mohammed (38).
<B>60 PERSONLIGHETER: Khalid Shaikh Mohammed er fulgt verden rundt, men har alltid klart å komme seg unna.
HENRETTET PEARL: Den amerikanske journalisten Daniel Pearl ble lokket i en felle, kidnappet og henrettet foran kamera. Flere av hans kidnappere er tatt og dømt, men mannen som drepte Pearl er utpekt til å være Khalid Shaikh Mohammed.
<B>TATT I KARACHI: Etter den fire timer lange skuddvekslingen i Karachi ble denne mannen tatt til fange. Det viste seg å være Ramzi Binalshibh, men mannen de var ute etter var forduftet.
<B>UTLEVERT TIL USA: Yemenitten Ramzi Binalshibh ble utlevert til USA den 16 september i fjor. Han holdes på ukjent sted utenfor USA, og skal ha vært med på å planlegge terrorangrepene mot USA den 11. september 2001.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer