Ekspert om mulig krig med Russland:

- Farligere enn folk flest forstår

Hvis Putin angriper Nato, vil det ikke se ut slik mange tror, mener en anerkjent militæranalytiker.

PUTIN-ANGREP: Et eventuelt russisk angrep på Nato vil ikke finne sted i Polen eller Baltikum, tror militæranalytiker Anders Puck Nielsen. I stedet tror han angrepet vil kunne skje her, i de tynt befolkede skogene helt nord i Finland. Foto: Ashley Cooper / Specialiststock / Splashdown / REX
PUTIN-ANGREP: Et eventuelt russisk angrep på Nato vil ikke finne sted i Polen eller Baltikum, tror militæranalytiker Anders Puck Nielsen. I stedet tror han angrepet vil kunne skje her, i de tynt befolkede skogene helt nord i Finland. Foto: Ashley Cooper / Specialiststock / Splashdown / REX Vis mer
Publisert

- Jeg tror situasjonen er betydelig farligere enn folk flest forstår, sier den danske militæranalytikeren Anders Puck Nielsen i en Youtube-video publisert denne uka.

- Jeg tror krig er en reell mulighet som vi må ta på alvor, men jeg tror også mange kraftig misforstår hvordan en krig vil se ut, fortsetter han.

I videoen tar analytikeren for seg hvordan et eventuelt russisk angrep på Nato kunne sett ut i virkeligheten. Han tror mange tar feil om spesielt to ting, knyttet til et eventuelt angrep mellom Russland og Vesten:

At Nato vil se ut som det gjør i dag, og at det vil handle om landområder.

Se hele analysen her:

Vil teste Nato

Det er ikke sannsynlig at Russland skulle ville angripe Nato for å iverksette en respons, tror han.

I stedet vil Putin mer sannsynlig forsøke å teste hvor grensene til Nato går, og hvilke av Nato-landene som faktisk vil følge forpliktelsene artikkel fem medfører.

Artikkel fem sier at et angrep på ett Nato-land, er et angrep på alle.

- Russland vet at de ikke kan vinne en krig mot Nato, hvis Nato holder sammen. Det er derfor helt åpenbart at Russland ikke ønsker å føre en krig mot hele alliansen: Selv en blind mann ser at de ikke vil vinne en slik krig, sier han i videoanalysen.

Putins mål

Målet, derimot, tror han er å undergrave Nato til alliansen brytes opp. Dermed vil Russland kunne forholde seg til europeiske land bilateralt, én til én, og være betydelig sterkere enn overfor hele Nato som enhet.

- Hvis de kan utfordre artikkel fem, og de andre store landene ikke er villige til å gå til krig, er Nato praktisk talt dødt, sier han.

IKKE HER: Militæranalytiker Anders Puck Nielsen tror et russisk angrep mot Baltikum eller Polen er usannsynlig. Bildet viser amerikanske stridsvogner i en militærparade i Vilnius i Litauen 25. november 2023. Foto: Yauhen Yerchak / SOPA Images / Shutterstock
IKKE HER: Militæranalytiker Anders Puck Nielsen tror et russisk angrep mot Baltikum eller Polen er usannsynlig. Bildet viser amerikanske stridsvogner i en militærparade i Vilnius i Litauen 25. november 2023. Foto: Yauhen Yerchak / SOPA Images / Shutterstock Vis mer

Og tanken på at USA kanskje ikke vil gå i krig for de europeiske Nato-landene er ikke helt urimelig, tror analytikeren.

- Se bare på den fastlåste situasjonen i den amerikanske kongressen over hjelpepakken til Ukraina. Det neste, logiske spørsmålet å stille er om USA faktisk vil stille opp for sine europeiske allierte om det blir krig i Europa, påpeker han, og fortsetter.

- Hvis jeg er åpen for tanken om at USA ikke stiller opp, tenker selvfølgelig Vladimir Putin det samme. Derfor er ikke krig utenkelig.

Vil håndtere eskaleringen

Analytikeren mener et faktisk russisk angrep mot Nato ikke vil være med intensjon om å få Nato til å kjempe - men snarere tvert imot å få Nato til å ikke kjempe.

En aggressiv handling som skulle ha iverksatt artikkel fem, men der flere Nato-land ikke kommer til unnsetning. Et mindre angrep, der Russland selv kan håndtere eskaleringen.

Et angrep ved de mest militariserte delene av Nato-grensa, som Baltikum eller Polen, tror han ikke er særlig sannsynlig.

- Det ville vært vanskelig å kontrollere eskaleringen, fordi det er så mye som skjer på ett sted. Mange land ville umiddelbart blitt involvert med én gang, sier han.

TRUER FINLAND: Russlands president Vladimir Putin truet Finland i et intervju med det russiske statskanalen Rossija 1. Video: Rossija 1 / Telegram @zarubinreporter. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Finland

Han tror et eventuelt angrep vil skje et betydelig mer avsidesliggende sted - og peker på Nord-Finland.

- De kan angripe under dekke av at de vil lage en sikkerhetssone, eller liknende, sier analytikeren.

Han peker på at området er svært tynt befolket.

- Det er det perfekte stedet for Russland å teste Natos vilje, om de andre Nato-landene er villige til å gå til krig over et lite område i Lappland. Hvis det viser seg at de faktisk er det, og USA vil risikere tredje verdenskrig, er det også enklere å kontrollere eskalering her, enn i et tett befolket land i Baltikum, påpeker han.

- Jeg er nesten sikker på at Russland vil kunne finne en utvei i denne situasjonen.

Finland stenger grensene etter det statsministeren beskriver som en «hybrid angrepsoperasjon» mot Europas østlige grense. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Hybridkrig

I Finland, som først i april 2023 ble del av Nato, snakkes det allerede om hybrid krigføring fra russisk hold. En plutselig, stor strøm av migranter begynte seint høsten 2023 å krysse inn i Finland fra Russland.

Finske myndigheter anklagde russiske grensevakter for å kjøre migrantene til grensa og bevisst sende dem over for å destabilisere landet.

Russland nekter for anklagen, og forholdet mellom de to landene er på et bunnivå.

Dette ble seinest synlig i desember i fjor, da Vladimir Putin på russisk stats-TV uttalte seg i krasse ordelag om nabolandets nyfunne Nato-medlemskap.

I intervjuet viser han til at forholdet til Finland har vært godt.

- Det var ingen problemer. Men nå blir det problemer, sier Putin.

- Nå har vi blitt tvunget til å opprette Leningrad militærdistrikt, og konsentrere militære enheter der.