Angrepet på Kongressen

- Farligere enn nynazister

Richard Barnett var en del av mobben som stormet Kongressen. På Facebook skrev at han ikke var redd for å dø «dekket i en annens blod.» Ekstremismeforsker mener konspirasjonsteorien QAnon er mer farlig enn nynazisme.

KONTORLANDSKAP: En video fra sosiale medier viser de store ødeleggelsene etter at demonstranter stormet Kongressen onsdag 6. januar 2020. Video: Twitter. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg kom inn i denne verden sparkende og skrikende, dekket i en annens blod. Jeg er ikke redd for å forlate den på samme måte.

Det skrev 60 år gamle Richard «Bigo» Barnett på Facebook 28. desember, ifølge The Washington Post. Vedlagt var et bilde av Barnett med ei rifle festet til brystet. På skjorta hadde han et merke med pro-politi-slagordet «Blue Lives Matter».

Halvannen uke seinere gikk bilder av Barnett verden over. De viste Trump-supporteren henslengt i en kontorstol, med beina på pulten og et amerikansk flagg slengt over en kommode.

Pulten tilhørte Nancy Pelosi, leder for Representantenes hus.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Barnett var en del av mobben som onsdag 6. januar tid tok seg inn i kongressbygningen i Capitol Hill, hvor Senatet og Representantenes hus var samlet for formelt å godkjenne Joe Bidens valgseier.

Fem personer mistet livet i kaoset som oppsto. 8. januar ble Barnett pågrepet hjemme i delstaten Arkansas, og tiltalt for innbrudd og tyveri fra offentlig sted.

Terje Emberland er forsker ved Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter, og tilknyttet Senter for ekstremismeforskning.

- Det var en rekke organiserte nynazister og andre høyreekstremister med i demonstrasjonen. Og de agerte med en skremmende selvsikkerhet som Trumps presidentskap har gitt dem, sier han til Dagbladet.

- Hvit nasjonalist

Forrige uke stengte Facebook to kontoer som ifølge The Washington Post ble disponert av Barnett. Her hadde han i et innlegg annonsert at han planla å delta i onsdagens opptøyer.

I det samme innlegget kritiserte han Nancy Pelosi for å bruke begrepet «hvit nasjonalist» - som betegner tilhengere av en ytterliggående, rasistisk ideologi - som et «nedsettende uttrykk».

- Jeg er hvit. Det kan jeg ikke nekte for. Jeg er nasjonalist. Jeg setter landet mitt først. Så det gjør meg til en hvit nasjonalist, kunne man lese i et innlegg postet fra en av Barnetts profiler.

- Rasismen sentral

Mange av dem som er blitt identifisert etter angrepet mot Kongressen knyttes til konspirasjonsteorien QAnon. Dette gjelder blant annet Barnett, og ikke minst Jake Angeli, bedre kjent som «QAnon-sjamanen», som ble pågrepet og tiltalt lørdag.

Konspirasjonsteorien QAnon bygger blant annet på forestillinger om at profilerte demokrater, med Hillary Clinton og Joe Biden i spissen, styrer samfunnet i det skjulte, bor i underjordiske ganger, misbruker barn seksuelt, og dreper dem for og trekker livsforlengende kjemikalier ut av blodet deres.

Terje Emberland er ikke overrasket over at Barnett kaller seg «hvit nasjonalist».

- Det ligger selvfølgelig raseideologi under. Rasismen står helt sentralt hos de ytterliggående segmentene som støtter Trump, sier han.

Han mener man ikke må se QAnon-fenomenet atskilt fra slik høyreekstrem ideologi.

- Man skal være forsiktig med å si at noen er alt-right, andre hvite nasjonalister, og andre igjen QAnon-tilhengere. Det tilhører samme landskapet.

PÅ PELOSIS KONTOR: Richard Barnett tok seg inn på kontoret til Nancy Pelosi, Demokratenes leder i Representantenes hus. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB
PÅ PELOSIS KONTOR: Richard Barnett tok seg inn på kontoret til Nancy Pelosi, Demokratenes leder i Representantenes hus. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer

Røtter i nazismen

Forstillingene QAnon sprer har lange historiske røtter, ifølge Emberland.

- Antisemittismen i nazistisk ideologi var også basert på en gigantisk konspirasjonsforestilling om den jødiske verdenssammensvergelsen. Det har også eksistert eldgamle myter om at jødene ofrer småbarn for å bruke blodet i hemmelige ritualer. Dette har flere ganger gjennom historien ført til forfølgelser og massakrer på jøder, sier han.

Liknende forestillinger finnes også i QAnon.

- Dermed framstår ikke QAnon-fantasiene som noe helt nytt.

De grunnleggende mytene og forestillingene er de samme, mener han. QAnon tilskriver en gruppe mennesker handlinger som gjør at de blir utdefinert fra menneskeheten.

- Når man anklager mennesker for barneofringer og pedofili, hevder man at de har brutt med grunnleggende menneskelige tabuer. Dermed er de «umennesker» og kan forfølges nådeløst.

FARLIG: - QAnon et enda farligere politisk fenomen enn de rene nynazistiske og raseideologiske gruppene og militsene i USA, sier ekstremismeforsker Terje Emberland til Dagbladet. Foto: Privat
FARLIG: - QAnon et enda farligere politisk fenomen enn de rene nynazistiske og raseideologiske gruppene og militsene i USA, sier ekstremismeforsker Terje Emberland til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

- Farligere enn nynazister

En slik umenneskeliggjøring inngår i dynamikken under alle folkemord, mener Emberland.

- I så måte er QAnon et enda farligere politisk fenomen enn de rene nynazistiske og raseideologiske gruppene og militsene i USA, fordi disse fantasiene har et mye større nedslagsfelt blant republikanerne.

Emberland sier at forskning viser at konspirasjonsteorier er en avgjørende faktor for mobilisering til politisk terror.

- For de fleste grupper som har begått politisk eller religiøst motivert terror i nyere tid, spiller konspirasjonsteorier en helt avgjørende rolle.

Konspirasjonsteorier som QAnon er det forskerne kaller en «radikaliseringsmultiplikator», og er blant de viktigste katalysatorene for terror og politisk vold, forklarer Emberland.

- Det betyr at når man har akseptert QAnons verdensbilde, kan man fort dyttes over i voldsbruk og terror. For hvis Hillary Clinton leder en kabal av barneofrende pedofile, er det jo en hellig plikt å drepe henne.

- En hellig kriger

Denne «hellige plikten» kan også ha drevet dem som stormet Kongressen, mener Emberland.

- Når det kommer til å ta det valget om å storme parlamentet i et land, er det fordi man mener å være på et hellig korstog, et korstog mot demoniske krefter som har okkupert landet. Det konspirasjonsteoriene forteller deg, er at du er en hellig kriger.

Da er veien til vold kort.

- Når man forestiller seg at samfunnet er overtatt av en korrupt, ondskapsfull, satanisk elite av umennesker, da er voldelig motstand moralsk nødvendig. Og det tror QAnons tilhengere.

Det er dette som gjør fenomenet så farlig - og eksplosivt - mener Emberland.

- Særlig også fordi disse absurde og ekstreme konspirasjonsteoriene har så stort nedslagsfelt i USA.

ARRESTERT: Jake Angeli, bedre kjent som «QAnon-sjamanen». Foto: Amy Harris / Shutterstock / NTB
ARRESTERT: Jake Angeli, bedre kjent som «QAnon-sjamanen». Foto: Amy Harris / Shutterstock / NTB Vis mer

- Motiverte Breivik

Konspirasjonsteorier motiverte også Anders Behring Breivik til å begå terrorhandlingene 22. juli, mener Emberland.

- Det sentrale i Breivik forestillingsunivers var at kulturmarxistene alliert med muslimene hadde overtatt landet. Norge var i ferd med å bli okkupert av en fremmed makt støttet av en korrupt og landsforrædersk elite. Hva er det eneste moralsk riktige da? Jo, det er å gjøre som «gode nordmenn» gjorde da nazistene okkuperte Norge: starte væpnet motstandskamp.

Richard Barnett skal ha organisert innsamlingsaksjoner for politiet i Sulphur Springs, Arkansas. Ifølge lokalavisa Westside Eagle Observer overrakte Barnett selv en sjekk med midler øremerket kroppskameraer til politisjef Jarod Morgans.

En annen innsamlingsaksjon Barnett skal ha bidratt til, denne mot trafficking av barn, skal ha blitt møtt med sanksjoner fra Facebook etter at den ble knyttet til QAnon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer