Angrepet på Kongressen

- Farligere enn nynazister

Richard Barnett var en del av mobben som stormet Kongressen. På Facebook skrev at han ikke var redd for å dø «dekket i en annens blod.» Ekstremismeforsker mener konspirasjonsteorien QAnon er mer farlig enn nynazisme.

KONTORLANDSKAP: En video fra sosiale medier viser de store ødeleggelsene etter at demonstranter stormet Kongressen onsdag 6. januar 2020. Video: Twitter. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg kom inn i denne verden sparkende og skrikende, dekket i en annens blod. Jeg er ikke redd for å forlate den på samme måte.

Det skrev 60 år gamle Richard «Bigo» Barnett på Facebook 28. desember, ifølge The Washington Post. Vedlagt var et bilde av Barnett med ei rifle festet til brystet. På skjorta hadde han et merke med pro-politi-slagordet «Blue Lives Matter».

Halvannen uke seinere gikk bilder av Barnett verden over. De viste Trump-supporteren henslengt i en kontorstol, med beina på pulten og et amerikansk flagg slengt over en kommode.

Pulten tilhørte Nancy Pelosi, leder for Representantenes hus.

Barnett var en del av mobben som onsdag 6. januar tid tok seg inn i kongressbygningen i Capitol Hill, hvor Senatet og Representantenes hus var samlet for formelt å godkjenne Joe Bidens valgseier.

Fem personer mistet livet i kaoset som oppsto. 8. januar ble Barnett pågrepet hjemme i delstaten Arkansas, og tiltalt for innbrudd og tyveri fra offentlig sted.

Terje Emberland er forsker ved Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter, og tilknyttet Senter for ekstremismeforskning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer