FN-rapport:

- Farligere for alle

FNs generalsekretær går hardt ut i en fersk kriserapport. - Et viktig signal, sier PRIO-direktør Henrik Urdal.

KRISEN: Coronapandemien har preget store deler av verden det siste året. Fortsatt er mange land uten vaksiner, noe som truer verdenssamfunnet, ifølge FN-generalsekretæren. Foto: Vincent Thian / AP / NTB
KRISEN: Coronapandemien har preget store deler av verden det siste året. Fortsatt er mange land uten vaksiner, noe som truer verdenssamfunnet, ifølge FN-generalsekretæren. Foto: Vincent Thian / AP / NTB Vis mer
Publisert

- Verden går mot en ny unormal: Mer kaotisk, mer usikker og farligere for alle, sa FNs generalsekretær Antonio Guterres på en pressekonferanse i forkant av FNs 76. generalforsamling.

Flere kriser truer, ifølge FN-toppen. Verden brenner som følge av klimakrisen, pandemien er ikke over og atomtrusselen henger over oss.

Til uka møtes FN-landene i New York for å diskutere de globale krisene vi står overfor. Både utenriksminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg vil være til stede.

I forkant har generalsekretæren advart mot at det er på tide å ta grep.

- «Business as usual» er ikke lenger et alternativ. Covid-19-pandemien har tatt over fire millioner menneskeliv, viruset sirkulerer globalt og fortsatt dør 10 000 personer hver eneste dag, samtidig som de rike landene har vaksiner i hopetall, sier han.

Han fortsetter:

- Klimakrisen og atomkrig er ekstreme risikofaktorer for både planeten og menneskene som bor på den.

ADVARER: Generalsekretær Antonio Guterres i FN slår alarm i ny rapport. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB
ADVARER: Generalsekretær Antonio Guterres i FN slår alarm i ny rapport. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB Vis mer

Flere kriser

I rapporten «Our Common Agenda» - «vår felles agenda» - går generalsekretæren grundigere inn på utfordringene verden står overfor og mulige løsninger. Her trekker han blant annet fram klimakrisen, covid-19, «krigen mot vitenskapen» og diskriminering.

Coronapandemien og klimakrisen vil bli et tema på FNs generalforsamling når FN-landene samles.

- Så hvordan har egentlig coronapandemien påvirket det globale samarbeidet?

- Det er et veldig stort spørsmål, sier direktør Henrik Urdal ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO).

Han forklarer:

- Det har hatt en direkte konsekvens ved at det har satt en del samarbeidsrelasjoner under press. Særlig WHO-samarbeidet. Det har blitt satt spørsmålstegn ved hvordan Kina har tilrettelagt for undersøkelser for å finne årsaken til spredningen av covid-19. Det har kommet teorier om at viruset kan ha kommet fra et laboratorium i Wuhan. Men det har ikke kommet noen konklusjon der. Dette har satt et allerede litt strukket forhold mellom USA og Kina under press. Det er problematisk at Kina ikke har vært villige til å være mer åpne.

- VIKTIG: Henrik Urdal er direktør i Prio. Han mener rapporten er et viktig signal. Foto: Julie Lunde Lillesæter
- VIKTIG: Henrik Urdal er direktør i Prio. Han mener rapporten er et viktig signal. Foto: Julie Lunde Lillesæter Vis mer

«Nord-sør-diskusjon»

En annen viktig diskusjon, understreker Urdal, er hva rike land gjør for å legge til rette for at hele verdens befolkning skal vaksineres.

- Det er viktig både i et globalt rettferdighetsperspektiv, men også for vår egen sikkerhet. Jo lengre tid det tar før vi får vaksinert verdens befolkning, jo større er sannsynligheten for nye mutasjoner, som kan være mer motstandsdyktige. Der er det et stor dilemma, sier PRIO-direktøren.

Han trekker fram patent-diskusjonen.

- Det er private aktører som produserer og distribuerer vaksiner, og man hadde klart å øke produksjonen om man presset på for å frigi oppskriftene - slik at flere kunne produsert vaksiner og vi kunne fått vaksinert hele verden raskere. Så er det spørsmål om hvordan man skal klare dette samtidig som vi skal kompensere de som utviklerer vaksinene. Patentene gjør at det er økt lidelse i de fattige landene. Det er en viktig nord-sør-diskusjon.

Viktige møter

Urdal forklarer også at pandemien rent praktisk har påvirket fredsforhandlinger - ved at man ikke har hatt mulighet til å møtes.

- Det gjør at man mister muligheter til å dempe konflikter og forebygge, noe som blant annet gjorde det vanskeligere med Afghanistan-samtalene. Å ha konfidensielle samtaler skaper tillit, som igjen bidrar til å forebygge og stoppe krig og konflikt, sier han.

FNs 76. generalforsamling i New York førstkommende uke vil være det første fysiske møtet mellom medlemslandene siden pandemien.

- Det er veldig gledelig at de kan samles igjen. Det er viktig å ha de møteplassene. Så vil digitale løsninger også kunne forbedre en del av måtene vi samarbeider på, men det kan aldri erstatte det å ha fortrolige samtaler under fire øyne.

Vil ta grep

Generalsekretær Guterres peker i rapporten på diskriminering, ulikhet og urettferdighet, og at konspirasjonsteorier og løgner skaper splid mellom samfunnene.

Han går hardt ut mot konspirasjonsteoretikerne og «infodemien». «Krigen mot vitenskapen» må ta slutt, skriver han. Han etterlyser en global kode som skal underbygge sannhetsgehalten i offentlig informasjon.

I rapporten peker han også på en global vaksineringsplan, slik at de landene som nå ikke har coronavaksiner får tilgang på det. 124 millioner mennesker har havnet under fattigdomsgrensa under pandemien.

International Chamber of Commerce anslår at det vil koste den globale økonomien 9,2 billioner dollar dersom u-land ikke får tilgang på vaksiner. Rapporten viser til at det er 827 000 virus som kan smitte mennesker i pattedyr og fugler.

Han understreker også behovet for kraftige tiltak mot klimakrisen vi står overfor, og ber om mer ambisiøse klimamål innen 2030. Han trekker blant annet fram at vi må slutte med kullproduksjon etter 2021.

Denne sommeren har vært preget av ekstremvær både i Europa og USA - med styrtregn og hetebølger.

FLOM: Minst hundre personer er omkommet etter kraftig uvær sørvest i Tyskland, opplyser politiet. VIDEO: NTB/SCANPIX Vis mer

- Stor ropert

Men har rapporten noe for seg eller er det bare ord på et papir? Ifølge PRIO-direktør Henrik Urdal vil rapporten ha noe å si.

- En rapport endrer ingenting over natta, men det er et viktig signal. Generalsekretæren har en veldig stor ropert og dette blir lagt merke til over hele verden. Han tar opp punkter som mange er opptatt av.

Urdal trekker fram kampen mot vitenskapen.

- Vi er avhengig av vitenskapelige gjennombrudd for å stoppe pandemien, for å kunne løse klimakrisen, og for å skape gode plattformer for å understøtte demokratiske prosesser. Vitenskap, forskning og kunnskap er viktig for de prosessene, og det er et tilbakeslag mot de holdningene flere steder verden. Det er skepsis mot vaksiner og klimaendringene. At man får en backlash mot den grunnleggende viktige rollen forskning spiller, gjør at det er utrolig viktig å påpeke forskjellene mellom politikk og forskning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer