- Farligere i familien enn i mafiaen

Flere familiedrap enn mafiadrap i Italia. Men er mer moral eller mer frihet løsningen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste årene har den katolske kirke kjørt brede kampanjer for å oppfordre italienere til å leve i tråd med tradisjonelle familieverdier. Det er sikkert godt ment. Men er det særlig klokt?


En ny rapport viser at det er større sjanse for å bli drept i et vanlig italiensk hjem enn i en mafiabefengt storby som Napoli, melder
Politiken.

I et land som er berømt for sine mafiafeider og blodhevn er det oppsiktsvekkende tall. En italiensk sosiolog hevder at gammel moral og tradisjoner koster menneskeliv.

- Familien er farlig

Av de 601 drapene som ble begått i Italia i 2005 skjedde 30 prosent innenfor hjemmets fire vegger. Til sammenlikning sto mafiaen bak 24 prosent av drapene som skjedde samme året. Resten ble begått av andre kriminelle, skal vi tro en undersøkelse gjennomført at tenketanken Eures-Ansa.

- Den italienske familien har blitt et farlig sted, fordi vi ikke har klart å erstatte gamle landsbyverdier med nye moderne verdier, sier professor i sosiologi Franco Ferrarotti ved universitetet La Sapienza i Roma.

Og endrede oppfatninger om familiemønster gir grunn til bekymring. Mange drap de siste årene begås av sjalu ektemenn. Familiemordene er mange og har fått stor oppmerksomhet i Italia.

Svekkede kjønnsroller

FAMILIEVERDIER? Pave Benedict XVI (t.v) mener manglende tradisjonelle familieverdier og moral er en trussel. Ungdommene til høyre protesterer mot at han besøker Valencia sommeren 2006. Foto: Scanpix
FAMILIEVERDIER? Pave Benedict XVI (t.v) mener manglende tradisjonelle familieverdier og moral er en trussel. Ungdommene til høyre protesterer mot at han besøker Valencia sommeren 2006. Foto: Scanpix Vis mer

Italia ligger litt under gjennomsnittet i Europa hva gjelder drap, og siden 1990 har antallet blitt halvert. Samtidig er det mer vold i hjemmet enn før, mener eksperter.

Og når en bedret økonomi, flere kvinner i arbeidslivet og svekkede kjønnsroller fører til vold og drap, har den katolske kirken kuren klar: Den gamle tradisjonelle familien skal vekkes til live - og det skal føde mange barn.

- Løsningen er ikke å se bakover å forsøke å gjenskape noe som hører fortiden til. Dett handler om å finne en balanse mellom individuell frihet og solidaritet mellom familiemedlemmer. Den balansen er ikke italienere så god til å finne, sier Ferrarotti.

- Formørkning over Norge

Tidligere pave Johannes Paul II ga i 2004 uttrykk for sin bekymring over norske familieverdier. Da Norge fikk ny ambassadør i Vatikanstaten advarte han mot samboerskap og moralsk forfall i de nordiske landene:

«Man kan ikke unngå å se at en formørkning - i Guds forstand - har kastet sine skygger, ikke bare over ditt eget land, men også over andre nordiske land.», skrev han i brevet.

Men det ser ikke ut til at den katolske kirke vinner kampen om familieverdiene i Norge heller. For en knapp uke siden foreslo nemlig justisminister Knut Storberget å gi arverett til samboere om de har hatt samme adresse i fem år.

STÅR VAKT: I «mafiaens hjemdistrikt» holder politiet vakt.
FRA CORLEONE: Den sicilianske mafialederen Bernardo Provenzano ledes ut av en politistasjon i Palermo 11. april 2006. Etter førti år på flukt ble han arrestert. Hvert år dreper mafiaen over hundre mennesker i Italia.