Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Farligste situasjon siden Koreakrigen endte i 1953

Nord-Korea ekspert Geir Helgesen mener dagens angrep er ekstremt alvorlig - og ekstremt overraskende.

ÉN DREPT: Røyken stiger fra Yeonpyeong etter en rekke granatangrep fra Nord-Korea. Så langt er det meldt at én sørkoreansk marinesoldat er drept i angrepene. Foto: AP
ÉN DREPT: Røyken stiger fra Yeonpyeong etter en rekke granatangrep fra Nord-Korea. Så langt er det meldt at én sørkoreansk marinesoldat er drept i angrepene. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen ved Københavns Universitet har forsket på forholdet mellom Nord- og Sør-Korea i over 25 år.

Han er svært overrasket over dagens nordkoreanske angrep på den sørkoreanske øya Yeonpyeong. Så langt har det vært 200 artelleriangrep og én sørkoreansk marinejeger er drept.

- Min vurdering er at dette er den farligste situasjonen siden Koreakrigen. Dette kan utvikle seg til en blodig konfrontasjon mellom Sør og Nord, det er ekstremt alvorlig og ekstremt overraskende, sier Helgesen på telefon fra New Dehli.

Koreakrigen ble avsluttet i 1953, men er ikke formelt ferdig siden det ikke er noen fredsavtale mellom de to landene på den koreanske halvøy. De siste 57 årene har det vært en rekke sammenstøt mellom de to landene, men ifølge Helgesen har det altså aldri vært så alvorlig som nå.

- Gjengjeldelse gir ingen mening Det siste er at Sør-Korea har sendt jagerfly til Yeonpyeong. Helgesen var i Nord-Korea for tre uker siden, da diskuterte han med høye embedsmenn i det nordkoreanske utenriksdepartementet.

- Jeg diskuterte blant annet senkningen av det sørkoreanske militærskipet Cheonan i våres. Embedsmennene i UD sa at Nord-Korea ikke hadde noenting med senkningen å gjøre, og at det ville være idiotisk av dem å gjøre en slik handling på grunn av behovet for bistand, sier Helgesen.

Rapportene så langt går ut på at Nord-Koreas granatangrep på øya er gjengjeldelse for en militærøvelse Sør-Korea og USA holdt for noen uker siden.

NORD-KOREA-EKSPERT: Professor Geir Helgesen ved Københavns Universitet.
NORD-KOREA-EKSPERT: Professor Geir Helgesen ved Københavns Universitet. Vis mer

- Det gir ingen mening å svare med krigshandlinger på en øvelse. Det er et svar som er langt utover menneskelig fornuft. Det kan nesten ikke være forklaringen, i hvert fall ikke en forklaring som omverdenen kan akseptere.

Kina mot USA En konfrontasjon mellom Sør- og Nord-Korea har store geopolitiske dimensjoner. Kina er en kritisk støttespiller til det nordkoreanske regimet, mens USA har 25 000 egne soldater stasjonert i Sør.

- Kina kan ikke tillate at Nord-Korea angriper Sør-Korea, som er en fredelig handelspartner med dem. Kina vil ikke holde hånden over Nord-Korea, hvis de skulle gå til angrep. Det vi kan vente er at FN-systemet trer sammen, og at Sikkerhetsrådet med Kina og USA i spissen snakker om hvordan denne situasjonen skal håndteres, sier Helgesen.

Sør-Koreas regjering har samlet seg i ettermiddag lokal tid. Det møtet er svært viktig for om konflikten eventuelt vil eskalere.

- Selv om det er sterke krefter i Sør-Korea som går inn for en virkelig avstraffelse, vil presidenten og regjeringen gå inn for å moderere reaksjonen.

YEONPYEONG: Øya Yeonpyeong er angrepet av Nord-Korea. Den ligger helt på grensa mellom de to landene på den korenakse halvøy. Det er rike fiskeressurser i området. Kart: Google
YEONPYEONG: Øya Yeonpyeong er angrepet av Nord-Korea. Den ligger helt på grensa mellom de to landene på den korenakse halvøy. Det er rike fiskeressurser i området. Kart: Google Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling