- Farligste situasjon siden Koreakrigen endte i 1953

Nord-Korea ekspert Geir Helgesen mener dagens angrep er ekstremt alvorlig - og ekstremt overraskende.

ÉN DREPT: Røyken stiger fra Yeonpyeong etter en rekke granatangrep fra Nord-Korea. Så langt er det meldt at én sørkoreansk marinesoldat er drept i angrepene. Foto: AP
ÉN DREPT: Røyken stiger fra Yeonpyeong etter en rekke granatangrep fra Nord-Korea. Så langt er det meldt at én sørkoreansk marinesoldat er drept i angrepene. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen ved Københavns Universitet har forsket på forholdet mellom Nord- og Sør-Korea i over 25 år.

Han er svært overrasket over dagens nordkoreanske angrep på den sørkoreanske øya Yeonpyeong. Så langt har det vært 200 artelleriangrep og én sørkoreansk marinejeger er drept.

- Min vurdering er at dette er den farligste situasjonen siden Koreakrigen. Dette kan utvikle seg til en blodig konfrontasjon mellom Sør og Nord, det er ekstremt alvorlig og ekstremt overraskende, sier Helgesen på telefon fra New Dehli.

Koreakrigen ble avsluttet i 1953, men er ikke formelt ferdig siden det ikke er noen fredsavtale mellom de to landene på den koreanske halvøy. De siste 57 årene har det vært en rekke sammenstøt mellom de to landene, men ifølge Helgesen har det altså aldri vært så alvorlig som nå.

- Gjengjeldelse gir ingen mening Det siste er at Sør-Korea har sendt jagerfly til Yeonpyeong. Helgesen var i Nord-Korea for tre uker siden, da diskuterte han med høye embedsmenn i det nordkoreanske utenriksdepartementet.

- Jeg diskuterte blant annet senkningen av det sørkoreanske militærskipet Cheonan i våres. Embedsmennene i UD sa at Nord-Korea ikke hadde noenting med senkningen å gjøre, og at det ville være idiotisk av dem å gjøre en slik handling på grunn av behovet for bistand, sier Helgesen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer