- Farligste tysker siden Hitler

Det raser rundt Angela Merkel mens EU-toppene i går og i dag er samlet Brussel til det toppmøtet i EUs historie der mest står på spill. Merkel framstilles som et monster som er den farligste tysker siden Adolf Hitler.

DEMONISERES: Angela Merkel på forsiden av det tradisjonelle britiske venstre-tidsskriftet The new statesman. REUTERS/New Statesman/Handout
DEMONISERES: Angela Merkel på forsiden av det tradisjonelle britiske venstre-tidsskriftet The new statesman. REUTERS/New Statesman/HandoutVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mekrel kritiseres for å kvele europeisk økonomi med sine krav om innsparinger. Hennes sparekrav til land som Hellas og Spania er i ferd med å skape omfattende sosial nød. Det latinske Europa krever midler til vekst, og ikke bare innsparing.

Radikalt dokument
EUs ledere er samlet for å ta stilling til et dokument som er støttet av EU-kommisjonens president José Manuel Barroso, og av presidenten i Det europeiske råd, Herman Van Rompuy.
Dokumentet tar til orde for mer integrasjon, blant annet en felles finansminister med rett til å underkjenne medlemslands budgetter, og åpner for euro-obligasjoner i euro-landene. Det betyr i så fall at det ene landets gjeld blir alle euro-landenes gjeld. Et slikt forslag har i utgangspunktet støtte av Frankrikers nye president Francois Hollande, og av de kriserammede eurolandene sør i Europa.
Men Merkel har satt foten ned, og denne uka sa hun at euro-obligasjoner ikke ville bli en virkelighet «så lenge jeg lever».
Men Merkels holdning har satt sinnene i kok over hele Europa. Det innflytelsesrike britiske tidsskriftet The Statesman presenterer i sitt siste nummer Merkel som en terminator med et iskaldt robot-øye, kledd i en Schwarzenegger-aktig lærjakke. Tittelen på forsiden er: «Europas farligste leder».
Inne i det tradisjonsrike, venstraradikale tidsskriftet skriver seniorredaktør Mehdi Hasan at den tyske forbundskansleren er farligere for global vekst enn Irans president Mahmoud Ahmadinejad og Nord-Koreas leder Kim Jong Un.
- Merkel er den farligste tyske lederen siden Hitler, skriver blant annet Hasan.

I nazi-effekter
I Hellas har Merkel i lengre tid vært portrettert i nazi-uniformer og andre atributter fra 2. verdenskrig. Det spanske satiremagasinet El Jueves har for anledningen døpt om denne ukas utgave til  Die Jueven, for å få det til å klinge tysk. På bildet på forsiden bruker Merkel Spanias statsminister Mariano Rajoj som ei dørmatte.
Også verdens ledende tidsskrift, britiske The Economist, bruker sterke midler når de portretterer Merkel. Der er et skip med navn «verdensøkonomien» på vei til bunns, mens en tekst sier:
«Kan vi vær så snill skru på motoren nå, fru Merkel».
Angela Merkel er preget av presset hun er utsatt for, og europeiske presse beskriver henne som sliten. Det har heller ikke gått pressen forbi at hun har lagt synlig på seg det siste halve året.
Men i Tyskland har sparepolitikken gjort Merkel populær, og hun har økt oppslutning de siste månedene. Hennes biograf Gerd  Langguth sier dette om den tyske kansleren:
- Hun er hardhudet og har sterke nerver.