Farmen-kjendis kjøper OL-pandaen til en million

- Pengene betyr ikke noe, sier «adoptivfar» Stein Frode Ertzeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tidligere Farmen-mentoren Stein Frode Ertzeid (46) har skapt overskrifter i kinesiske medier. For en million kinesiske yuan eller 731 000 norske kroner har han fått tillatelse til å adoptere en kjempepanda.

Adopsjonen ble fullført med en seremoni på avlssenteret i den sørvestlige provinshovedstaden Chengdu i Sichuan-provinsen fredag. Der var han sammen med Farmen-kjæresten Mona Lyngdal og sine to sønner.

Men hvordan kan en 46-åring fra Søgne i Vest-Agder, som står oppført med en inntekt på 13 132 kroner for skatteåret 2006, kjøpe en panda til en snau million, vil Dagbladet.no vite.

- Pengene betyr ikke noe. Det er cirka en million og ferdig med det, sier Ertzeid til Dagbladet.no.

Ville gi noe tilbake

46-åringen, som deltok i forrige sesong av realistyserien Farmen, er bosatt på den kinesiske øya Hainan Dao og har de siste tre-fire årene drevet med salg av elektronisk utstyr på det kinesiske markedet.

Adopsjonen av pandaen er hans måte å gi noe tilbake til det kinesiske samfunnet på, forteller han.

Ertzeid sier det er hans gode forhold til Kina og hans personlige engasjement for å redde miljøet og truede dyrearter, som gjør at han åpner lommeboka for to år gamle Jing Jing.

KJØPT: For en million kinesiske yuan betaler Stein Frode Ertzeid (46) for alle utgifter knyttet til at kjempepandaen Jing Jing skal vokse opp. Til gjengjeld kan han besøke henne så ofte han vil. Foto: Stein Frode Ertzeid
KJØPT: For en million kinesiske yuan betaler Stein Frode Ertzeid (46) for alle utgifter knyttet til at kjempepandaen Jing Jing skal vokse opp. Til gjengjeld kan han besøke henne så ofte han vil. Foto: Stein Frode Ertzeid Vis mer

- Jeg har drevet med forretninger i Kina i flere år. Både jeg og kinesiske myndigheter har funnet en god tone. Vi er på linje. Kina gjør en fantastisk god jobb når det gjelder vern av pandaen, sier Ertzeid.

Har fått OL-pandaen

Adopsjonen ble til etter lang tids dialog med de ansvarlige myndighetene. Nordmannen er nemlig ikke den første som har spurt om å få adoptere en panda.

Valget falt likevel på Ertzeid, forklarer Zhang Zhile, direktør for komiteen som leder avlsarbeidet i Kina. Han sier de andre interessentene ble avist på grunn av at de hadde kommersielle hensikter.

- Ertzeid snakket med oss flere ganger og vi ble rørt av hans oppriktighet og kjærlighet til pandaer, sier Zhang til den engelskspråklige kinesiske People\'s Daily.

Pengene fra Ertzeid går til å betale for alle utgiftene knyttet til at Jing Jing skal vokse opp sammen med de 47 andre pandaene på avlssenteret i Chengdu. Og for de drøyt 700 000 norske kroner kan Ertzeid besøke Jing Jing så ofte han vil.

Og Jing Jing er ingen hvem som helst. Hun er oppkalt etter en av fem offisielle OL-maskotene. Krabaten som bare veide 152 gram da hun ble født ble raskt superstjerne i Kina.

Det ble opprettet egne nettsider og en egen blogg som fulgte hennes utvikling. Bloggen er besøkt av over en million mennesker, skriver People\'s Daily.

Farmen-kjendis kjøper OL-pandaen til en million

Håper Jing Jing kan fronte miljøvennlige produkter

Ertzeid forteller at Jing Jing umiddelbart gjorde inntrykk på ham.

- Jeg har møtt Jing Jing tre ganger. Hun er en fantastisk bjørn. Jeg fikk bare lyst til å holde rundt henne og klemme henne. Jeg tror det er noe umiddelbart med pandaer. Og det umiddelbare kan gjøre oss oppmerksomme på de store spørsmålene, sier Ertzeid.

Målet hans er at Jing Jing skal bidra til å fremme grønne, miljøvennlige produkter. Derfor har Ertzeid utviklet en egen logo for JingJing som skal brukes i sammenheng med naturvennlige produkter, for slik å finansiere forskning og oppdrett av pandaer.

FARMEN: Slik husker vi Stein Frode Ertzeid fra tiden som Farmen-mentor.
KINAS KJÆLEDEGGE: Her feirer Jing Jing ettårsdagen sin pandaparken i Chengdu. Oppkalt etter en av de fem OL-maskotene har pandaen blitt superstjerne i Kina.