Farmere pågrepet i Zimbabwe

Myndighetene i Zimbabwe pågrep i morgentimene flere hvite farmere, og oppga selv at minst 133 satt bak lås og slå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pågripelsene kommer etter at farmerne har nektet å forlate sine eiendommer slik president Robert Mugabe krever.

- Manøveren fortsetter. Politiet følger opp sakene. Vi vil i dag arrestere alle dem som skulle ha forlatt sine farmer, sa polititalsmannen Andrew Phiri søndag morgen.

2.900 farmere har fått ordre om å forlate gård og grunn, eller risikere to år i fengsel og en bot. Men et flertall av dem valgte å trosse ordren og bli på gårdene sine etter fristen 8. august, i håp om at en anke til høyesterett ville lykkes. I en erklæring fredag ga president Robert Mugabe beskjed om at det ikke kom på tale å gi opp den omstridte jordreformen i landet.

Talskvinnen for organisasjonen til farmerne, Jenni Williams, opplyser at de nå forsøker å skaffe de arresterte farmerne advokathjelp. Hun forteller om tilfeller der farmerne er blitt banket opp etter at de var arrestert.

Tilhengere av Mugabes parti ZANU-PF begynte for to år siden å okkupere noen av de 4.500 farmene som tilhører hvite i Zimbabwe, i en kampanje som er nært knyttet til den voldelige kampanjen mot den politiske opposisjonen i landet. Ifølge menneskerettighetsgrupper er 59 mennesker drept i politiske voldshandlinger i Zimbabwe i år, mens tusenvis av andre har blitt utsatt for tortur, voldtekter og andre overgrep.

Den omstridte jordreformen regnes som en av hovedårsakene til at Zimbabwe er sterkere truet enn andre land i det sørlige Afrika av sult og matmangel som følge av tørke.

For et par måneder siden fikk farmerne ordre om å slutte å produsere på gårdene sine.

(NTB)